Petra: salarisadministrateur en deelnemer aan (inter)nationale danswedstrijden

7 april 2021 | Door:  Petra Verkade

Ze was een beetje bang om op een accountantskantoor ‘alleen maar grijze pakken’ tegen te komen, zegt ze met een lach. Maar inmiddels is salarisadministrateur Petra Verkade op datzelfde accountantskantoor - Alfa Accountants in Naaldwijk - al veertien jaar een steun en toeverlaat voor haar klanten. Best een lange tijd, erkent ze zelf ook. ‘Het voordeel is dat we bij Alfa de mogelijkheid krijgen om te doen wat we willen.’ Interview met een salarisadministrateur die op een heel ander terrein deelnam aan nationale en internationale kampioenschappen.

Voor veel klanten is Petra een bekend gezicht, maar in ieder geval een bekende stem aan de telefoon. “Je krijgt de hele dag door vragen. ‘Mijn medewerker krijgt loonsverhoging, hoe hoog moet haar loon worden?’ Of nu in coronatijd: ‘Een van mijn mensen moet in quarantaine, wat moet ik daarmee?’ Van alles wat komt er voorbij.”

De salarisadministratie in kantoor Naaldwijk is drie dagen per week haar werk, samen met het team van collega-administrateurs en salarisadviseurs. “Ja, we doen het werk hier samen. Ik ben er heel erg voorstander van dat iedereen vanuit zijn eigen kracht werkt. Ik heb een leuk klantenpakket. Je hebt klanten in verschillende branches, je hebt grote en kleine klanten. Ik ben de facturatie erbij gaan doen, ik doe wat ondersteunende taken voor de teamleider. Dat maakt het heel afwisselend.”

Klantenbijeenkomsten

Ook is Petra degene die er achter de schermen voor zorgt dat de salarisklanten aan het eind van het jaar in bijeenkomsten worden bijgepraat over alle veranderingen. “Vooral in Naaldwijk is het altijd heel druk, met twee volle avonden. Ik doe alle uitnodigingen de deur uit, ik zorg dat iedereen op tijd een bevestiging en een herinnering krijgt. In Naaldwijk en Bleiswijk ben ik er ook zelf bij. Klanten verwelkomen, gastvrouw spelen. Dit jaar ging het helaas niet door, alles ging online. Ik voelde me bijna een beetje verloren”, zegt Petra met de haar kenmerkende gulle lach.

Alfa Leerdag

Ook zelf moet ze bijblijven. “Er verandert elk jaar heel veel op het gebied van lonen en sociale verzekeringen. Als je er één jaartje uit zou zijn, kom je er bijna niet meer in. Maar daar hebben we elk jaar de Alfa Leerdag voor. We komen dan met een paar honderd medewerkers bij elkaar en iedereen kan cursussen uitkiezen, al zijn er ook een paar verplicht. Maar ook de Leerdag was dit jaar online.”

Detailhandel

Ze had eigenlijk een carrière in de detailhandel in het vooruitzicht. Petra: “Ik werkte bij Albert Heijn, heb zelfs nog een mbo-diploma detailhandel gehaald. Maar dat wilde ik toch niet mijn hele leven blijven doen. Ik ben overgestapt naar een uitzendbureau, NL Jobs. Daar was ik verantwoordelijk voor de eigen administratie. Het bureau heb ik zien groeien van heel klein naar heel groot. Toen die groei stagneerde, vond ik het tijd om weer eens iets anders te gaan zoeken.”

Westlandse in hart en nieren

Dat werd Alfa. Niet eens een logische keus zegt ze. “In eerste instantie dacht ik bij een accountantskantoor aan grijze pakken. Maar dat is hier in Naaldwijk helemaal niet zo. Als ik bij sommige klanten op chique op bezoek zou gaan, zouden ze me zelfs raar aankijken. Hier in Naaldwijk hebben we veel Westlandse klanten. Ik ben zelf ook Westlandse in hart en nieren, dus dat vind ik wel fijn. Het praat makkelijker. Je begrijpt elkaar meteen. En voor mij is het lekker dichtbij, we wonen in De Lier.”

Kampioenschappen

Daar woont ze met echtgenoot Niels en dochters Romée en Noémi. En wat veel klanten niet weten is dat Petra met Niels frequente deelnemers aan (inter)nationale danswedstrijden zijn. Stijldansen, met zelfs een Nederlands kampioenschap ballroom en een kampioenschap Latin in hun klasse op zak. Ook de opmerking dat stijldansen iets van ‘vroeger’ is, krijgt de lach niet van Petra’s gezicht. “Het hoort inderdaad niet meer tot de opvoeding. Maar op wedstrijden zie ik toch voldoende jeugd. Vanaf twaalf jaar doen ze al aan wedstrijden mee. En als je wilt kun je tot je tachtigste doorgaan.” 

De Engelse wals is favoriet bij het danspaar Verkade, dat nog altijd in training is. “Toen er nog geen kinderen waren, waren we er meer mee bezig. We hebben ook les gegeven, twee avonden in de week. Nu trainen we nog één keer in de week. En af en toe proberen we de sporthal een uurtje af te huren. Dan kun je met z’n tweeën lekker doen wat je wilt.”

 
Petra Verkade

Petra Verkade

Salarisadministrateur

088 2532522 | pverkade@alfa.nl


Meer over Petra