Banner

Alfa Naaldwijk versterkt zich met 27 jaar bankervaring: Eric Aerts

26 november 2021 | Door:  Hans de Leeuw

Met ouders die een glastuinbouwbedrijf hadden, is het niet verwonderlijk dat Eric Aerts ook in de sector terecht zou komen. Niet als tuinder, wel als accountmanager bij diverse Rabobanken, verantwoordelijk voor agrarische klanten. En sinds 1 november van dit jaar bij Alfa in Naaldwijk, als senior klantbeheerder en bedrijfskundig adviseur. Een flinke afstand voor de inwoner van Prinsenbeek (Breda). “Dat zeiden mijn vroegere collega’s ook al. Maar hiervoor werkte ik in de regio Nijmegen en dat was honderd kilometer van huis. Ik ben er dus dertig op vooruitgegaan”, zegt hij met een gulle lach.

Meteen maar die eerste - logische - vraag: wat brengt een Brabander ertoe om zover van zijn woonplaats aan de slag te gaan? Eric: “Ik wilde altijd nog een keer in het hart van het glastuinbouwgebied werken. Het Westland dus. Ik ben 54, ik kan nu die stap nog maken. Alfa kende ik goed van mijn eerdere functies bij de Rabobank. Ik wist dat Alfa altijd producten van goede kwaliteit levert, zoals jaarcijfers en prognoses. Er zijn meer collega’s overgestapt van de bank naar Alfa, collega's met wie ik nog heb samengewerkt. Van hen hoorde ik altijd positieve verhalen. En het leek me een mooie organisatie met een cultuur die te vergelijken was met die van de Rabobank. Allebei ontstaan als coöperatie. En het Westland kende ik al doordat ik aan het begin van mijn loopbaan nog anderhalf jaar bij de Westlandse Plantenkwekerij heb gewerkt.”

‘Ondernemers tips geven’

Als klantbeheerder wordt hij  het aanspreekpunt voor ondernemers. De 27 jaar bancaire ervaring die hij meeneemt, komt ongetwijfeld van pas. Ondernemers die een financieringsaanvraag doen, zijn voortaan verzekerd van een ‘ja’ bij de bank, veronderstellen we? “Ha ha, nee, dat niet. Maar ik weet zeker dat ik ondernemers goeie tips kan geven. Bij de bank kwam ik ondernemersplannen van wisselende kwaliteit tegen. Niet altijd was de onderbouwing even goed. Ik kan de klanten van Alfa daar zeker bij helpen.” Dat gaat hij doen in nauwe samenwerking met zijn collega-klantbeheerders en bedrijfskundige sparringpartners. 

Uitdagingen genoeg in de glastuinbouw

Z’n bankjaren bracht hij door op verschillende vestigingen van de Rabobank, na een opleiding op de Hogere Agrarische School in Delft. “Ik had zeker wel interesse in het glastuinbouwbedrijf van mijn ouders, maar uiteindelijk is mijn broer ermee doorgegaan.” De ontwikkelingen in de glastuinbouw kent hij door en door. “Als accountmanager Food & Agri bij de bank was de glastuinbouw altijd al mijn specialiteit. Ja, er zijn uitdagingen genoeg in de glastuinbouw. De gasprijs is extreem hoog. Gelukkig hebben veel telers al voortijdig gas ingekocht, waardoor het prijsverschil deels is afgedekt. Aan de andere kant: de prijsvorming is de laatste jaren goed geweest. De meeste ondernemers hebben goede tijden achter de rug. Maar ook arbeid is een uitdaging. Niet alleen in de tuinbouw, ook in veel andere sectoren. Ondernemers zullen meer moeite moeten gaan doen om personeel vast te houden en betrokken te maken.”

Mebo-regeling

Zoals Alfa doet, met de Mebo-regeling. Amper een maand in dienst had Eric zijn eerste certificaten al te pakken. “Ik vind dat een heel mooie gedachte, dat je als medewerker voor een klein stukje mede-eigenaar van Alfa wordt en niet aan het werk bent voor de winstmaximalisatie van aandeelhouders, zoals bij collega-kantoren. Die commitment vind ik mooi.  De Mebo-regeling is ook iets wat Alfa onderscheidend maakt.”

Thuis in Prinsenbeek heeft hij met echtgenote Astrid een zoon en een dochter. En blijft er nog genoeg tijd over om af en toe de hardloopschoenen aan te trekken. “Dat ben ik pas kort geleden gaan doen. Ik zit nog in de opbouwfase hoor, van een halve marathon zal het niet komen.” Al is het dan wel sinds kort dertig kilometer minder naar het werk….”

Hans  de Leeuw

Hans de Leeuw

Directievoorzitter

088 2532450 | hdeleeuw@alfa.nl


Meer over Hans