Banner

Alfa Heerhugowaard heeft er een nieuw team bij

29 januari 2020 | Door:  Maarten Dekker

Op dit moment hebben we 4 teams bij Alfa Heerhugowaard. Het adviesteam, het compliance team, het Vee-team en het secretariaat. Sinds eind december hebben we daar een bijenteam bijgekregen.

Dit bijenteam gaat niet werken aan de administratie van onze klanten. Ze gaan werken aan de biodiversiteit. Bijen leveren namelijk een heel grote bijdragen aan onze samenleving, maar liefst driekwart van de landbouwproducten is afhankelijk van bestuiving. Het is daarom belangrijk dat de bijen blijven bestaan. Dit is anno 2020 niet vanzelfsprekend. De afgelopen jaren loopt het aantal bijen drastisch terug. 40% van de bijen worden zelfs met uitsterven bedreigd. Dit raakt ons en ook een deel van onze klanten. Een bijenkast is duur en het vereist expertise om dit functioneel in te zetten. Dit is dus niet bereikbaar voor iedere agrariër, terwijl ze wel voor een deel afhankelijk zijn van de bestuiving.

Daarom hebben wij besloten om ons dakterras ter beschikking te stellen voor bijen. Imker Joost Veeken, van de BeeDepartment, heeft twee kasten geplaatst en komt regelmatig een kijkje nemen hoe het ervoor staat. In totaal hebben we zo’n 10.000 bijen in de kasten zitten.

Omdat bijen een fotografisch geheugen hebben komen ze altijd weer terug bij hun kast. Joost heeft de kasten eind december geplaatst. De bijen zijn dan in rust en vooral bezig om hun kast schoon en warm te maken. Als ze straks naar buiten gaan, rond februari, zullen ze eerst hun nieuwe omgeving opslaan in hun geheugen. Dit doen ze door achteruit te vliegen.

Daarna vliegen ze in een straal van rond de 3 kilometer om de kast heen. Niet alleen zullen ze in onze eigen tuin nectar vinden in de Prunus en de hortensia. Ook vliegen ze bijvoorbeeld naar Hortus Alkmaar. En alles wat ze kunnen vinden in een straal van 3 kilometer rondom ons kantoor. 

Alfa accountants & adviseurs heeft duurzaamheid hoog op de agenda staan en door initiatieven zoals deze willen we dit onder de aandacht brengen. Regelmatig zullen we een update plaatsen hoe het met de bijen gaat, maar nog leuker vinden we het als er mensen/bedrijven komen kijken om uitleg van Joost Veeken te krijgen over de bijen.

Want alle bedrijven in Heerhugowaard met een plat dak, kunnen bijen plaatsen!

 

 

Maarten Dekker

Maarten Dekker

Directievoorzitter

088 2532109 | mdekker@alfa.nl


Meer over Maarten