Banner

ICT en accountancy, voor Gerko Geertsema een logische combinatie

26 september 2022 | Door:  Marjon van Wijk

Z’n carrière leek ooit de kant van de ICT op te gaan. Maar uiteindelijk koos Gerko Geertsema voor een andere richting: de accountancy. Al zou het goed kunnen dat die twee werelden voor hem nog eens bij elkaar gaan komen. “Het is een van de belangrijkste redenen dat ik naar Alfa ben overgestapt”, zegt hij. Nu nog is Gerko assistent accountant, maar hij kijkt verder: “Als accountant treed je toch wat meer op de voorgrond. Misschien dat klantbeheerder over een paar jaar wel iets is. Ik kan me voorstellen dat ik met mijn ICT-achtergrond van toegevoegde waarde kan zijn voor klanten die zelf de boekhouding doen met een pakket, zoals Exact Online. Maar verder loop ik niet te hard van stapel met mijn toekomst.”

Op z’n 28ste mag Gerko zich sinds 1 juli assistent accountant bij Alfa noemen, aan de Rozenburglaan in Groningen. Daar zag het lang niet naar uit, vertelt hij op een vrijdagmiddag. “Ik ben lang zoekende geweest. Ik heb de mbo-opleiding ICT-beheerder gedaan, maar kwam er tijdens de opleiding achter dat het niet helemaal iets voor mij was. Leuk om te doen, maar niet heel erg uitdagend met het oog op de toekomst. Daarom ben ik naar het hbo gegaan. Ik heb accountancy bekeken, fiscaal recht, commerciële economie. Uiteindelijk heb ik voor bedrijfseconomie gekozen omdat die studie de meest brede was en er een raakvlak was met ICT. Ik ben er tijdens stages achter gekomen dat een functie als assistent accountant mij het meest zou liggen.”

In 2019 kan hij aan de slag bij MTN Accountants en Adviseurs, een kantoor met dertig medewerkers in Groningen. In november 2020 gaat hij zonder te solliciteren naar KroeseWevers, als MTN wordt overgenomen. “Ik had daar al eens eerder gesolliciteerd. Maar omdat ik toen nog niet klaar was met mijn studie, heeft KroeseWevers voor iemand anders die direct kon beginnen gekozen. Grappig dacht ik nog, dan kom ik er uiteindelijk toch nog terecht.”

‘Ik wilde doorgroeien’

Toch merkt Gerko na verloop van tijd dat hij er niet langer meer op zijn plek zit. “Er zou niet veel veranderen, werd gezegd. Zoals het gaat bij veel overnames. Ik begon het gevoel dat ik wat betekende voor de organisatie een beetje kwijt te raken. Ik wilde doorgroeien, een stapje hogerop komen en toch iets met mijn ICT-achtergrond doen.”

Via Linkedin komt een berichtje binnen van Nicole Ensing, bij Alfa in Groningen verantwoordelijk voor recruitment. Gerko: “Of ik zin had een keer koffie te komen drinken. Waarom niet dacht ik, met het idee van: daar ga ik waarschijnlijk niet heen. Maar ik had meteen een klik met Nicole en Marjon van Wijk, de procesteammanager. Daarna heb ik nog een gesprek gehad met Carl Drenth, de directeur. Na drie en een half jaar leek het me een goed moment om over te stappen.”

Kleinschaligheid van Alfa

De kleinschaligheid die hij bij MTN Accountants en Adviseurs waardeerde, vindt hij gek genoeg terug bij Alfa. “Ja, en het is toch de negende accountantsorganisatie van Nederland hè! Dat wist ik helemaal niet. Iedereen is hier even benaderbaar. Carl is directeur, maar eigenlijk een gewone collega. Fouk (Fou-Khan Tsang, voorzitter van de raad van bestuur, red.) heb ik ook al een handje gegeven toen hij hier was. En mijn leidinggevende Marjon van Wijk maakt met iedereen van haar team regelmatig een praatje over wat er speelt.”

Auto- en motorsportfan

Die snelheid reserveert Gerko wel voor z’n hobby, de auto- en motorsport. “Ja, ik ben wel fan”, klinkt het als een understatement. Zo stond hij al bij een paar Formule 1-races in het buitenland langs het asfalt. Voor weekendtripjes staat een Kawasaki-motor paraat. Heeft hij medefans op kantoor? “Ja zeker, elke maandag na de Formule 1 hebben we hier een nabespreking!”

Marjon van Wijk

Marjon van Wijk

Procesteammanager

088 2531554 | mvanwijk@alfa.nl


Meer over Marjon