Banner

Duurzaamheid. Dit zijn dé 3 ontwikkelingen

31 oktober 2023 | Door:  André Hek

Duurzaam ondernemen wordt steeds belangrijker voor ondernemers. Duurzaam ondernemen is een manier van ondernemen waarbij je rekening houdt met de impact van jouw bedrijfsvoering op mens, milieu en samenleving. In dit artikel deel ik de 3 ontwikkelingen die nu relevant zijn en krijg je tips om morgen aan de slag te gaan.

 1. Maatschappelijke druk
  Klanten en (toekomstige)medewerkers verwachten dat bedrijven maatschappelijk verantwoord ondernemen. Als bedrijf moet je rekening houden met de impact van jouw activiteiten op het milieu, de samenleving en de economie. Doe je dat niet, dan bestaat de kans dat mensen aan je voorbij gaan en de concurrent je inhaalt.
 2. Regulering
  De overheid neemt steeds meer maatregelen om bedrijven te stimuleren om duurzaam te laten ondernemen. Je hebt te maken met directe regels zoals de energiebesparingsplicht, het energie labelen voor panden en de zero-emissiezones. Maar ook indirect krijg je als ondernemer te maken met deze regulering. Zo moeten grote bedrijven rapporteren over duurzaamheid; niet alleen binnen het eigen bedrijf maar binnen de hele keten. Zij zullen dus vragen stellen aan leveranciers en afnemers wat zij aan duurzaamheid doen.
 3. Mogelijkheden voor subsidies en ondersteuning
  De overheid biedt ondernemers subsidies ter ondersteuning zodat jij de stap kunt maken naar een duurzame bedrijfsvoering. Dit zijn nu nog stimuleringsmaatregelen, maar ik verwacht dat het sanctie maatregelen worden als we niet snel genoeg verduurzamen.

Hoe pak je dit nu aan? Duurzaam ondernemen is niet van vandaag op morgen geregeld. Maar zet wél die eerste stap. Deze 3 tips helpen jou daarbij:

 1. Overleg met jouw klantadviseur
  Jouw adviseur kan je helpen om een plan te maken voor een duurzame bedrijfsvoering. Hij kan jou ook helpen bij het aanvragen van (fiscale) subsidies voor je elektrische wagenpark en werkmaterieel, het kopen van zonnepanelen of het kopen van LED verlichting.
 2. Bepaal je eigen prioriteiten
  Wat is voor jou als ondernemer belangrijk? Wil je bijvoorbeeld je CO2-uitstoot verminderen of wil je je focussen op het sociale aspect van duurzaamheid zoals het terugdringen van het ziekteverzuim en duurzame inzetbaarheid van jouw medewerkers?
 3. Overleg met je stakeholders
  Wat vinden je klanten, leveranciers, jouw medewerkers en de lokale overheid belangrijk? Door rekening te houden met hun wensen, kun je een duurzame bedrijfsvoering ontwikkelen die voor iedereen waardevol is. Laat je stakeholders vooral ook weten wat je doet om duurzaam te ondernemen. Dit helpt je imago te verbeteren en nieuwe klanten aan te trekken.

Gelukkig hoef je niet alles zelf te doen en het wiel opnieuw uit te vinden. Wij hebben verschillende tools en hulpmiddelen beschikbaar die jou kunnen helpen om duurzaam te ondernemen.

Neem contact met mij op dan vertel ik je welke stappen je nu al kunt zetten.

André Hek

André Hek

Duurzaamheidsadviseur

088 2531677 | ahek@alfa.nl


Meer over André