Banner

Deeltijd studeren en werken bij Alfa

7 mei 2024 | Door:  Xander Theunisse

Mijn naam is Xander Theunisse. In september 2020 ben ik begonnen met werken bij O-Twee Accountants in Dordrecht tegelijkertijd met mijn opleiding accountancy aan Avans Hogeschool in Breda. Hierbij volg ik de deeltijd opleiding wat gelijk staat aan 4 dagen werken en 1 dag school per week. Dit heeft voor mij het voordeel dat wat je leert op school dat je dit direct toe kan passen in de praktijk waardoor het leren makkelijker gaat. Het andere voordeel is dat je in de praktijk vaak voor loopt op wat je op school krijgt waardoor je de basis van de lesstof al kent uit het werkveld.

Werkzaamheden

Mijn werkzaamheden in het begin waren voornamelijk gericht op het voeren van administraties en het voorbereiden van de samenstelwerkzaamheden zoals cliëntacceptaties en opdrachtbevestigingen. Na een maand mocht ik al beginnen met het samenstellen van jaarrekeningen onder begeleiding en werd dit stap voor stap uitgelegd hoe en waarom dit zo op die manier werd gedaan. Hierdoor werd de basis duidelijk en mocht ik zelfstandig gaan starten met het samenstellen van jaarrekeningen. Later werden aangiftes BTW, VPB en IB uitgelegd en kan ik hier zelf allemaal mee aan de slag. Nu ruim 3 jaar later zijn de werkzaamheden nog steeds hetzelfde alleen zijn de opdrachten die ik krijg moeilijker waardoor de uitdaging aanwezig blijft. Ondertussen zijn er grotere opdrachten bij gekomen, waaronder het opstellen van geconsolideerde jaarrekeningen voor controle. Dit is voor ons in de samenstelpraktijk een nieuwe uitdaging aangezien het niet vaak voorkomt.

Overname door Alfa en fusie ABAB

Ruim twee jaar later, nadat ik begon met mijn werk bij O-Twee kregen wij in april 2023 te horen dat we overgenomen waren door Alfa Accountants en Adviseurs. Eerst was dit heel erg wennen gezien wij van drie kantoren met 50 mensen waar je iedereen wel kent naar een organisatie met 33 kantoren gingen met ruim 1200 man. Dit was een flinke stap die uiteindelijk voor de toekomst wel betere mogelijkheden biedt. Terwijl wij nog midden in de integratie periode zitten met systemen van Alfa kregen wij te horen dat Alfa van plan was om te fuseren met ABAB. Op het moment van schrijven is de fusie met ABAB rond en wordt het kantoor weer een stuk groter. Zo ga je van een kantoor met 50 man binnen anderhalf jaar naar een kantoor met bijna 2000 man.

Echter blijft het gevoel van de kleine kantoren aanwezig, waardoor er qua werkzaamheden en sfeer niet veel veranderd. Dit is een groot voordeel gezien een overname en fusie altijd onzekerheid met zich meebrengt.

Xander  Theunisse

Xander Theunisse

Assistent accountant

088 2443645 | xtheunisse@alfa.nl


Meer over Xander