Banner

Ondernemer in beeld: Loonbedrijf Van Kalkeren

22 juni 2023 | Door:  Johan van Blijderveen

De bedrijfsovername waarvan pa nooit hoopte dat-ie zou komen

Nadat hij drie keer in vijf jaar van baan was gewisseld, vond Sven van Kalkeren het welletjes. Jammer van z’n studie commerciële economie, maar toch liever het agrarisch loonbedrijf van pa Hans in. Ondanks de vaderlijke waarschuwing ‘om toch vooral nooit loonwerker te worden’. Inmiddels gaan de gesprekken al over een bedrijfsovername. Want: “Dit is wat ik wil.”

Een regenachtige dag vandaag in Lienden. “Maar ik ben er eerlijk gezegd wel blij mee”, zegt Sven. “Ik doe de administratie zelf en ik kan aardig wat inhalen. Als het te lang mooi weer is blijven facturen maar liggen.” Als voormalig student commerciële economie is enige administratieve achtergrond ‘m ook niet vreemd.
Maar toch was het niet de richting waarin hij een toekomst voor zichzelf zag. “Ik vond de verkoop altijd wel een leuk vak. Die studie commerciële economie heb ik afgerond, maar het bleek niet wat ik uiteindelijk wilde. In vijf jaar tijd ben ik drie keer van baan gewisseld.”

Hard en onregelmatig werken

Thuis heeft vader Hans een agrarisch loonbedrijf, dat hand- en spandiensten verleent aan boeren en akkerbouwers. Als scholier en student levert Sven ook al regelmatig een bijdrage. Maar pa drukt ‘m vooral op het hart om er nooit aan te beginnen. Sven weet waarom. “Het is hard en onregelmatig werken. Het is heel lastig plannen, we zijn weersafhankelijk.
Gelukkig zijn we flexibel, we kunnen makkelijk schakelen. En soms moet je even wat langere dagen maken. In de zomer zijn het weleens weken van tachtig, negentig uur. Je moet er best wat voor inleveren. Ach, het hoort bij het vak”, wuift hij de bezwaren luchtig weg.

Hij begint voorzichtig als zzp’er in dienst van zijn vader. “Mijn vrouw komt uit Dordrecht. Wilde zij wel verhuizen? Maar het ging allemaal goed. Ik begon het steeds leuker te vinden. Dit is echt wat ik wil.”

Zakenpartners

Vijf jaar later zijn Hans (59) en Sven (30) zakenpartners in loonbedrijf Van Kalkeren VOF. “Ik ben meer van de nieuwe technieken, mijn vader heeft weer de kennis en ervaring.
Ja, hij gaat er nog vol gas voor. Qua uren doet mijn vader niks voor mij onder. Ik sta er weleens van te kijken. Mijn vader heeft nooit veel met personeel gehad.
Nu hebben we er weleens mensen bij, die kan ik dan aansturen.”

Automatiseren

Onder invloed van Sven is het werkterrein deels verlegd naar de boomkwekerij. “Voor het tweede jaar achtereen hebben we het planten van bomen aangenomen. Het loopt goed. Als de kwekerij de bomen klaar zet op het terrein rijden wij ze erin.”

Arbeidsintensief werk, want veel te automatiseren valt er niet.
Sven: “We werken wel steeds meer op GPS, maar autonoom rijden komt nog niet van de grond. Daar is de boomkwekerij een lastige sector voor, met die verschillende plantafstanden van bomen. Maar het komt wel steeds dichterbij.”
Geïnvesteerd is er de laatste jaren toch wel, in de modernisering van materieel.
En de volgende investering komt er alweer aan: een bedrijfsverplaatsing. De locatie aan het Gildeland in het dorp, pal tegen het winkelcentrum aan, is bestemd voor woningbouw.
“Aan die nieuwe locatie moet ook nog het een en ander gebeuren. De gemeente is akkoord gegaan met de bedrijfsverplaatsing en de locatie is inmiddels aangekocht.”

‘Echt ouderwets’

Met klantbeheerder Johan van Blijderveen van de vestiging Dodewaard is er een prima relatie. “Mijn vader zat bij een kleiner administratiekantoor. Hij ging met zijn boekhouding in een map ernaartoe. Echt ouderwets nog. Standaard liep hij een jaar achter met die boekhouding.
Tot het moment kwam dat we inzagen dat we ook qua boekhouding moesten professionaliseren. Ik had al eens een fijn gesprek met Johan gehad. Wij zijn heel erg gericht op relaties. We willen een klik hebben met mensen. Het voelde goed, we zijn geen mensen die bij vier kantoren op gesprek gaan.
Veel gaat bij ons op basis van vertrouwen, ook in de relatie met klanten. En Alfa is een accountantskantoor dat veel expertise in huis heeft. Ze zijn nu ook met die bedrijfsverplaatsing bezig, dat loopt weer door die bedrijfsovername heen. Daar hebben we een jaar of vijf voor uitgetrokken.
Dan zit je soms wel met een paar verschillende mensen van Alfa aan tafel, maar die weten ondertussen wel van elkaar wat er bij ons speelt.”

Johan  van Blijderveen

Johan van Blijderveen

Klantbeheerder

088 2531756 | jvanblijderveen@alfa.nl


Meer over Johan