Banner

Uit het hart van een mensenmens met een buitendienstfunctie

12 april 2021 | Door:  Edwin Roelandse

Als je van de ene op de andere dag niet meer naar buiten kan, staat de wereld op de kop. Ik werk in de buitendienst, kom over de vloer bij onze agrarische klanten. Maar opeens moet je thuiswerken, rijd je (nauwelijks) kilometers. Alleen bij ‘incidenten’ mag ik bij uitzondering de deur uit en mijn klanten bezoeken. Ik kan geen workshops meer geven op locatie aan jonge landbouwers, geen netwerkbijeenkomsten bezoeken. Ik heb opeens een binnendienst functie, discussieer online via Teams. Ik drink online koffie met mijn collega’s. En privé wordt mijn leven ook een beetje klein. Ik zie een beperkte groep mensen en moet, inmiddels om 22.00 uur, thuis zijn. Dat is wel even wennen.
In dit bericht blik ik terug op het jaar 2020 en ik kijk vooruit: wat heeft de toekomst voor ons in petto en wat heb ik tot zover geleerd van deze pandemie?

In maart 2020, nu meer dan een jaar geleden werd mijn vrouw vijftig. De eerste verjaardag die niet meer gevierd kon worden door corona. Dan doen we het volgend jaar dunnetjes over dachten wij toen, maar ook dit jaar houdt zij de verrassingen tegoed.

2020: het coronavirus houdt aan

We zijn het afgelopen jaar bijzonder voorzichtig geweest. We willen onze ouders beschermen, want het zal je maar gebeuren …. En dan toch heeft ons hele gezin in november 2020 coronavirus opgelopen. Gelukkig milde klachten. Het is mij niet bekend of dit de Hollandse of Engelse variant was, maar hopelijk raken we snel van welke variant dan ook af. Ik moest gelijk weer denken aan een dierbare collega, die vorig jaar op jonge leeftijd is overleden ten gevolge van corona. Toen sprake we nog niet over een eerste, tweede of derde golf.

2020 en de gevolgen: klanten zitten in zwaar weer

Veel van onze agrarische klanten zitten in zwaar weer. De melkprijs is te lang, te laag. De financiële wereld is kritischer. Melkfabrieken knijpen op uitbetalingsprijzen en de kosten lopen op. Er zijn onduidelijkheden omtrent fosfaat en stikstof. Een overheid die het steeds moeilijker maakt, wat soms voor spanningen in de sector zorgt. Het is belangrijk om zaken vroegtijdig bespreekbaar maken. Dat voorkomt een heleboel ellende. Dit zijn dikwijls de probleemgevallen waarvoor ik wel op pad mag.

De impact van Corona is groot. Vooral bij die ondernemers die (noodgedwongen) nevenactiviteiten hebben. Ik zie ook dat sommige ondernemers het als kans zien en een nieuw businessmodel optuigen. Andere ondernemers maken sneller de moeilijke keuzes om een bedrijf te staken. Respect voor hun kwetsbare maar strijdlustige aanpak.

2020: een verdrietig jaar

2020 was een verdrietig jaar. Mijn nichtje uit Brabant kreeg vorig jaar de diagnose kanker. Vreselijk, iemand in de bloei van haar leven. En dan mijn goede kameraad Henny uit Drenthe. Hij zit in  de WAO, na bijna veertig jaar dienstverband. Hij werkte bij de ING bank en mocht nog een paar jaartjes, om daarna van zijn pensioen te genieten. Nu na een incomplete dwarslaesie, is hij als risicogroep aan huis gekluisterd, wachtend op de vaccinatieprik. Zo’n vriend waar ik nu in deze tijd extra veel aan denk. Onze twee lieve vrouwen zijn hartsvriendinnen en zo kwamen wij met elkaar in contact en dit bloeide uit tot een mooie vriendschap. Ondanks onze verschillen. Hij een ING verleden, ik een Rabobank verleden. Hij 010, ik 020. Hij kan niet pokeren, ik wel. Hij oranje, ik blauw. Hij valt op blond, ik niet! Maar ook zoveel samen: passie voor voetbal, honden, reizen en oprechtheid.

Als je bovenstaande voorbeelden leest, relativeer je ook weer. Wat heb ik dan te zeuren over de nieuwe werkelijkheid en over alles wat nu (nog) niet kan? Mijn gezin, familie en ik zijn gezond . En dat zet je weer met beide benen op de grond.

2020: groeien bij Alfa

Gelukkig waren er het afgelopen jaar ook een aantal successen te vieren. Er was binnen mijn werk tijd om te groeien en te leren. Ik heb mijn DISC- en Sabe-certificering behaald. DISC staat voor: Dominant, Invloed, Stabiel en Consciëntieu. Het is de methode die wij gebruiken om de persoonlijkheid van mensen te analyseren. Wat is het gaaf om met de certificering van DISC, gesprekken te houden met ondernemers uit een geweldige sector en haar vrouwelijke ondernemers. Zonder de mannen tekort te doen: vrouwen zijn binnen de agrarische familiebedrijven sleutelfiguren. Hun profiel doet het bedrijf groeien en ontwikkelen. De denkstijlen, drijfveren en diepere motivatoren van een vrouw zijn wezenlijk anders. Kijk ook eens op www.alfa.nl/disc. DISC geeft inzicht in jezelf en anderen.

En naast DISC, mag ik mij nu met mijn Sabe-certificering, een gecertificeerd bedrijfsovername specialist noemen. Echt een plus om mijn werkzaamheden succesvol uit te kunnen voeren.

2021: minder klagen en complimenten geven

Bij Alfa wordt ook uitgebreid stilgestaan bij het coronavirus en de eventuele ‘onrust’ bij collega’s. Want het is moeilijk als je opeens thuis werkt, onderwijs moet geven aan kinderen, werk en privé lopen wat dat betreft door elkaar heen. We worden uitgebreid meegenomen hoe we hiermee om kunnen gaan en we krijgen tips om positief te blijven en/of anders te denken. Afgelopen februari organiseerde Alfa voor alle collega’s een online lezing van Kevin Weijers. Ruim 900 collega’s waren hierbij aanwezig. Kevin krijgt het voor elkaar om op een andere manier naar jezelf te kijken. Hij heeft ons uitgedaagd om 21 dagen niet te klagen. Probeer dat maar eens. Zodra je klaagt, begin je weer opnieuw. Ik ben inmiddels bij dag 10…. en al een aantal keren opnieuw begonnen. En zet je wel aan het denken en het is leuk om hiermee te experimenteren.

Zo nu en dan een welgemeend compliment geven, maakt het ook makkelijker om soms een keer echt kritisch naar elkaar te kunnen zijn.

2021: terug naar het ‘oude normaal’?

Terug naar het oude normaal: gaat dat ooit nog komen dan?
Voor mijn vriend Henny niet, voor velen anderen hopelijk wel. En als het oude normaal niet het geval is: hoe erg is dit, als je maar gezond blijft.
Mijn nichtje is inmiddels genezen verklaard na de chemokuur. Wij hebben een taart laten sturen met de tekst: het beste nieuws van 2021!

Tot slot

Ik zou je willen meegeven; geniet van de vrijheden die je wel hebt en maak er een stralend voorjaar van!

Trots op mijn familie die thuis last van mij hebben.
Trots op mijn klanten, die 24/7 door deze perikelen heen komen.
Trots op ondernemend Nederland, die het lastig  heeft.
Trots op mijn collega’s van Alfa.
Trots op allen die deze crisis proberen door te komen.
Trots op allen die ik ben vergeten!

Edwin Roelandse

Edwin Roelandse

Relatiemanager

088 2531878 | eroelandse@alfa.nl


Meer over Edwin