Banner

Klanthousiasme in de grafische industrie: Twigt GrafiMedia

2 mei 2019 | Door:  Arjan Dijkshoorn

Drukkerij Twigt is een bekende naam in de regio Gouda. Een mooie, moderne drukkerij die in 2014 toch ten prooi viel aan de crisis. Dalende marges en dalende volumes tegen stijgende kosten: het liep mis. Een doorstart volgde: twee grafische bedrijven kochten de failliete boedel en zetten Twigt als Twigt GrafiMedia in afgeslankte vorm voort. Twigt GrafiMedia is klant en leverancier van Alfa. Sinds 2015 wordt Twigt geleid door Michel Carree.

Michel (47) is geen vreemde in de grafische wereld, al heeft hij het grootste deel van zijn loopbaan doorgebracht in de marketing en communicatie. “Ik ben opgeleid in de Direct Mail-branche, in een tijd toen direct mail nog een medium was om rekening mee te houden, vóór de opkomst van e-mail en social,” vertelt hij. “En ondanks alle fantastische digitale toepassingen die we vandaag de dag tot onze beschikking hebben, ben ik een levenslang fan van papier. Mooi drukwerk, mooie afwerkingen. Glossy brochures, stevig ingebonden boeken: ik houd ervan. En ik juich de recente groei van direct mail natuurlijk alleen maar toe. Een soort van comeback. ”

(Michel Carree)

Grootste groep grafische bedrijven van Nederland

Tegenwoordig is Twigt GrafiMedia gevestigd in een net kantoor op het Gouwe Park in Moordrecht. Wie drukpersen, printers en snijmachines verwacht komt bedrogen uit. Dat komt zo, legt Michel uit: “Na de doorstart van Twigt was er geen noodzaak om een nieuwe productielocatie op te starten. Beide nieuwe eigenaren beschikken immers over een uitgebreid machinepark. En niet het minste. Ik denk dat we op dit moment tot de grootste groep grafische bedrijven van Nederland behoren, met alle slagkracht van dien. Groot formaat, klein formaat, digitaal, hoge oplages, lage oplages: allemaal binnen de groep beschikbaar. We werken met één centraal orderpakket voor alle werkmaatschappijen, dus de klus die je neerlegt bij Twigt komt terecht op een bijpassende machine. En het interesseert onze klanten niets of die drukpers of printer nu in Rotterdam, Hasselt, Emmen of Utrecht staat. “

Klanthousiasme in de praktijk

Het team van Twigt bestaat uit acht personen, aangevuld met medewerkers administratie en personeelszaken. Het commerciële team heeft net een training achter de rug: Klanthousiasme in de praktijk. “Wij noemen ons bij Twigt ‘Klanthousiast’,” benadrukt Michel. “Die term hebben we niet zelf verzonnen, die is afkomstig van onze trainer Feike Cats. Feike heeft ons geleerd dat het werk zoveel leuker wordt als je niet streeft naar tevreden klanten, maar juist naar enthousiaste klanten. Het klinkt zo vanzelfsprekend maar wordt zo weinig toegepast: door je werk leuker te maken – Feike noemt het ‘verleuken’- wordt je werk automatisch beter. En dat zit ‘m meestal in hele kleine dingen. Vaak is dat niet meer dan oprechte aandacht en interesse. En doen wat je belooft natuurlijk!”

Duurzame grafische producties

Draait het bij Twigt dan niet meer om drukwerk? “Natuurlijk wel, maar het is zoveel meer tegenwoordig. Onze klanten willen een bepaalde boodschap overbrengen naar hun doelgroep, of dat nu hun klanten zijn, of leden, abonnees, bezoekers of voorbijgangers. De vraag is: hoe doe je dat dan. Wij bieden het antwoord en de uitvoering als het gaat om grafische producties. Op papier, op karton, op dibond, op zeildoek. Tegenwoordige kleden wij hele kantoren aan in huisstijl, of verzorgen we de bebording in een pretpark. Zo breed is het geworden. En zoveel leuker.”

Als het gaat om duurzaamheid is Michel stellig: “De Nederlandse grafische industrie is wellicht het braafste jongetje ter wereld wat dat betreft. Als ik voor onze groep spreek: al het papier is FSC-gecertificeerd, we compenseren onze CO2-voetafdruk, alle drukinkten zijn op plantaardige basis, onze drukplaten worden chemieloos vervaardigd. Verder sponsoren we de Rotterdamse Kunsthal en leveren we ons drukwerk zonder factuur maar met een glimlach af bij het Ronald McDonald Kinderhuis in Den Haag. Ook leveren we een bijdrage aan het Leontienhuis in Zevenhuizen, dat mensen met een eetstoornis een helpende hand biedt. Een prachtig initiatief”

Jaarrekening

Twigt GrafiMedia werkt al jarenlang samen met Alfa Accountants en Adviseurs als drukwerkleverancier. Briefpapier, enveloppen en visitekaartjes kunnen via Twigt besteld worden. “En we zijn blij met een klant als Alfa,” haast Michel te benadrukken. “De samenwerking met de mensen van Commercie, Marketing en Communicatie in Wageningen is altijd open, constructief en steeds vanuit het gezamenlijk belang. Kritisch ook, af en toe. Maar dat mag. Dat moet! Dat houdt ons scherp. En andersom stelt het Alfa kantoor in Bleiswijk ieder jaar onze jaarrekening op. Naar volle tevredenheid, geloof ik, want ik hoor ze weinig. Maar ik heb me laten vertellen dat dát meestal een goed teken is…”

Voor meer informatie kijk op www.twigt.nl

Arjan Dijkshoorn

Arjan Dijkshoorn

Senior accountant

088 2531863 | adijkshoorn@alfa.nl


Meer over Arjan