Banner

Kom ik in aanmerking voor een agrarische subsidie?

29 maart 2022 | Door:  Andre Arfman

“Kom ik in aanmerking voor subsidie?” is een veel gehoorde vraag die ons gesteld wordt. De afgelopen periode hebben we dan ook een aantal regelingen voorbij zien komen die vaak redelijk ad-hoc worden aangekondigd. Hoe kun je hierop op een goede manier inspelen?

Een mooi voorbeeld  is de recente investeringssubsidie voor groen- economisch herstel. Een brede regeling, waarbij je geacht werd een offerte mee te sturen van de activiteit die je wilde gaan uitvoeren, met daarbij een vrij beperkte aanvraagperiode. Verschillende leveranciers hebben talloze offertes opgesteld om hun klanten de kans te geven een ‘graantje’ mee te laten pikken uit deze subsidiepot.

Toekomst

De verwachting is, mede gezien de enorme bedragen die onze overheid heeft gereserveerd voor het klimaat- en stikstofdossier, dat er de komende jaren nieuwe subsidieregelingen worden geïntroduceerd om een positieve bijdrage te leveren op deze dossiers. Ook hier bestaat de mogelijkheid dat zo’n regeling redelijk ad-hoc verschijnt, en dat er vervolgens een vrij korte aanvraagperiode geldt. Belangrijk is dat je op zo’n moment goed weet waar je als ondernemer naar toe wilt en of de betreffende regeling bij je past. Immers, als voorwerk kun je bijvoorbeeld al verschillende systemen hebben bekeken en weet je welk type installatie je voorkeur kan hebben.

In de praktijk komen we ook de andere benaderingswijze tegen, waar de bedrijfsstrategie wordt aangepast om in aanmerking voor subsidie te komen. Soms leidt dit tot gevallen dat de uiteindelijke investering niet wordt uitgevoerd, omdat het toch niet bij de ondernemer past of technisch moeilijk uitvoerbaar is. Dat kan ten koste gaan van het subsidiebudget dat je collega-landbouwer graag had willen gebruiken, en dat is jammer.

Denken vanuit een plan

Het is daarom goed om nu na te denken hoe jezelf aankijkt tegen maatschappelijke vraagstukken en hoe je daarop als ondernemer wilt inspelen. Welke maatregelen wil je bijvoorbeeld wel èn welke wil je niet doorvoeren? Mocht er een subsidieregeling worden gepubliceerd, dan kun je hierop op een goede manier inspelen en wellicht de bijbehorende investeringen iets uitstellen of juist naar voren halen. Om te komen tot dit plan gaat er vanaf 4 april weer een nieuwe openstellingsronde van de SABE-regeling van start. De belangstelling hiervoor is groot, dus aanvragen op 4 april is raadzaam. Meer informatie over deze SABE-regeling vind je hier. De Alfa-adviseurs staan voor je klaar om met jou mee te denken, en te wijzen op eventuele subsidiemogelijkheden voor de ontwikkeling van jouw bedrijf.

Andre Arfman

Andre Arfman

Bedrijfskundig adviseur

088 2531408 | aarfman@alfa.nl


Meer over Andre