Banner

Heel trouwe relaties zoals je die veertig jaar terug zag heb je niet meer

10 januari 2023 | Door:  Mark van de Ketterij

Stikstofcrisis of niet: bij De Kruyf Melk- en Stalinrichting in Nijkerk is het ‘business as usual’, zegt Ries Kamphorst. “Ja, de telefoon gaat gewoon door. Melkveehouders blijven investeren.” Al zestig jaar lang is het familiebedrijf - met vader Gert en moeder Henny - dealer van DeLaval, voor het rayon Midden-Nederland. Al kijkt Ries met een schuin oog wel naar aanvullende producten, zoals de zonneboiler. Maar met overtuiging: “Veehouders zullen er altijd blijven.”

In 2000 nemen zijn ouders de afdeling melk- en stalinrichting over van het toenmalige bedrijf van zijn ooms. De belangstelling van zoon Ries voor de sector is al vroeg gewekt. ”Techniek sprak me altijd al aan. Ik heb een technische opleiding gevolgd, nog ergens anders ervaring opgedaan en ben erin gerold. Het ondernemen zat bij mij ook al in het bloed. Ik ben eerst in loondienst gekomen, gewoon op de werkvloer. Robots installeren, service doen.” Nog altijd zijn de verkoop, de installatie en het onderhoud de pijlers waar De Kruyf op draait. Sinds ‘een jaar of vijf, zes’ (‘ik zou het niet eens precies weten’) is Ries officieel toegetreden tot de VOF. Moeder Henny doet nog de administratie, vader Gert is inzetbaar voor uiteenlopende zaken.

Twaalf medewerkers telt het bedrijf. Die opereren in een brede cirkel rond Nijkerk. De Kruyf is een van de dealers in ons land van DeLaval, dat vanuit Zweden een breed pakket producten voor de melkveehouderij ontwikkelt en levert. Van melken tot mestafvoer, van melkveemanagement tot koecomfort. “Omdat we zowel melksystemen als stalinrichting leveren, hebben we het complete plaatje in huis. Dat is het verschil met leveranciers die alleen de melkrobot leveren. Maar het is al lang niet meer zo dat een ondernemer zegt: ik hád een installatie van De Kruyf, ik wil wéér een installatie van De Kruyf. Heel trouwe relaties zoals je die veertig jaar terug zag heb je niet meer. Dat heeft ook met een nieuwe generatie ondernemers te maken.”

Goede melkprijs

Dat die nieuwe generatie ondernemers achtervolgd wordt door het stikstofspook, is in Nijkerk nog niet te merken constateert Ries. “De telefoon gaat gewoon door. Je moet dóór als veehouder. Met alleen maar achterover leunen kom je niet verder. Dat heeft ook met de melkprijs te maken. Die is nog nooit zo goed geweest. Dat ervaren wij ook. Dat geeft ons de moed om door te gaan. Ik verwacht ook wel dat er veehouders zullen gaan verdwijnen, maar niet alle veehouders.”

Nieuwe markten

Omdat ook mesttechniek onder de specialiteiten valt, heeft De Kruyf mogelijk al een deel van de oplossing in huis: de ‘stikstofkraker’ van JOZ. Toch kijkt Ries ook al naar nieuwe markten. “Er liggen zeker mogelijkheden voor ons op het gebied van mesttechniek. Maar het is een feit dat de markt voor ons niet groter gaat worden. We zijn ons ook gaan toeleggen op de zonneboilers, om met zonlicht warm water te maken. Daarvan hebben we er al een aantal verkocht en geïnstalleerd. En het worden er steeds meer.”
In zijn woonplaats Zwartebroek is Ries niet alleen bekend als ondernemer. Hij is ook al meer dan tien jaar een van de manschappen bij de vrijwillige brandweer. “Mooi om de gemeenschap te kunnen helpen. En het is voor mij ook een uitlaatklep, die oefenavonden. Je oefent weer eens je vaardigheden en het is na afloop gezellig. Het hangt wel van de situatie af als de pieper gaat. Maar als het even kan ben ik weg.”

Agrarische kennis van Alfa

De relatie met Alfa in Barneveld is nog maar een paar jaar oud. En eigenlijk keek De Kruyf nooit actief om naar een ander accountantskantoor, zegt hij: “Hiervoor hadden we een goede relatie met een accountant in Apeldoorn. Totdat we in contact kwamen met Alfa. Henk Overbeek is hier een keer geweest. Dat voelde meteen goed. Alfa heeft heel veel kennis van de agrarische sector. Het is uiteindelijk die kennis geweest die de doorslag heeft gegeven. En ik kan niet anders zeggen dan dat het goed loopt.” 

Bedrijfsovername

Met Mark van de Ketterij als klantbeheerder gaat er momenteel veel tijd en aandacht uit naar de toekomstige overname van de aandelen. De drie nemen er de tijd voor. Ries: “Ik weet dat ik het over wil nemen en er lopen gesprekken met mijn ouders. Alfa is bezig met een plan om de overname in goede banen te leiden. Ik heb er alle vertrouwen in dat Alfa beide belangen goed bij elkaar weet te brengen.”

Mark van de Ketterij

Mark van de Ketterij

Senior klantbeheerder

088 2531512 | mvdketterij@alfa.nl


Meer over Mark