Banner

Zonnige vooruitzichten in de overnamemarkt voor mkb-ondernemingen

26 maart 2024 | Door:  Stephan de Groot

Na de sterke financiële groei tijdens de Corona-pandemie is de groei van de Nederlandse economie in 2023 verder afgevlakt. Daarnaast ben je als ondernemer in de afgelopen jaren geconfronteerd met een aantal uitdagingen die van invloed kunnen zijn geweest op de bedrijfsvoering. Denk hierbij aan een tekort aan personeel en grondstoffen, sterke inflatie en een fors opgelopen rentestand.

Tijdens gesprekken die wij voeren met ondernemers over het verkoopklaar maken van hun onderneming krijgen we dan ook regelmatig de vraag of het wel handig is om juist nu de onderneming ter overname aan te bieden bij partijen in de markt. We lichten de belangrijkste ontwikkelingen hieronder toe en geven tot slot antwoord op de vraag of dit wel het juiste moment is.

Ontwikkelingen overnamemarkt

Ondanks de nodige financiële uitdagingen is in de overnamemarkt terug te zien dat de overnamecondities nog steeds erg goed zijn en maar licht minder zijn geworden ten opzichte van twee jaar geleden. Uit recent onderzoek van overnameplatforms Brookz en Dealsuite is namelijk gebleken dat de gemiddelde overnamesom die wordt betaald voor een Nederlands mkb-bedrijf nauwelijks lager is komen te liggen, ondanks de fors hogere rentestand. Deze rentestand is weer van invloed op de financierbaarheid van een overname bij bijvoorbeeld een bank. Ook op Europees en verder internationaal gebied zijn dezelfde trends waar te nemen. 

Ook voor de komende maanden worden in de overnamemarkt positieve ontwikkelingen verwacht. Het aantal potentiële kopers neemt toe en ook worden voor de komende maande een stijging van de overnameprijzen verwacht, zo bericht het FD. Mogelijke oorzaken voor deze positieve ontwikkelingen liggen naar verluidt in de afvlakkende stijging van rentetarieven en inflatie. Deze hebben weer een positieve invloed op bedrijfsresultaten van ondernemingen actief in het Nederlandse MKB.

Rol Private Equity in de aantrekkende overnamemarkt

Daarnaast zien wij in de markt ook een toegenomen activiteit van investeringsfondsen (Private Equity) in de Nederlandse mkb overnamemarkt. Investeringsfondsen lopen vaak voorop bij het inzetten van fusies en overnames als strategie om ondernemingen stabieler en sterker te maken. Investeringsfondsen hebben in de afgelopen jaren zogeheten “platformbedrijven”  overgenomen. Met een investering in een platformbedrijf wordt een nieuwe markt betreden en vaak samen met de huidige eigenaar een groeipad uitgestippeld. Onderdeel van deze groei is een “buy-and-build” strategie, oftewel het doen van strategische overnames. In de markt is zichtbaar dat er veel interesse is in deze strategische overnames.

Inmiddels zijn investeringen van Private Equity ook wijd verspreid binnen Nederland. Denk hierbij aan jouw kinderopvang, de biefstuk die je eet bij een restaurantketen, je nieuwe laptop bij een webwinkel of een tandartsbezoek. Bij veel van dit soort bedrijven is (een deel van) de onderneming in eigendom van een investeringsfonds zonder dat dit vanaf de buitenkant zichtbaar is.

Investeringsfondsen hebben naar verluid nog veel kapitaal beschikbaar om te investeren, nu de marktomstandigheden verbeteren is dan ook de verwachting dat dit kapitaal verder zal worden ingezet voor het doen van strategische bedrijfsovernames met reeds bestaande platformbedrijven. Dit kan bijvoorbeeld interessant zijn voor ondernemers die er over nadenken om op relatief korte termijn hun onderneming te verkopen en te gaan genieten van hun pensioen. 

Hoe ziet Alfa de overnamemarkt?

In de gesprekken die wij voeren met ondernemers merken wij dan ook een toegenomen interesse om te verkopen bij ondernemers. Wanneer we spreken over het moment van verkoop, geven we aan dat de marktomstandigheden gemiddeld genomen goed zijn en we al diverse aansprekende aan- en verkoopopdrachten zijn gestart in de voorbije periode. Binnen onze eigen portefeuille zien we dan ook terug dat er weer meer interesse is voor stabiele mkb-ondernemingen of ondernemingen met een positieve cashflow actief in een markt waarin verdere groei te realiseren is.

We begeleiden zowel klanten van Alfa als externe relaties bij hun verkoopproces. Wil je van gedachten wisselen of een mogelijke verkoop voor jouw onderneming interessant is en of dit het juiste moment is? Neem dan contact op met Stephan de Groot (Manager M&A) of een van de andere collega’s van Alfa Consultants