Banner

Optimaal profiteren van de innovatiebox met forfait: minder belasting betalen door innovatie

6 februari 2024 | Door:  Jelmer Beckmann

In de dynamische wereld van innovatie en technologische ontwikkeling zijn fiscale voordelen vaak een belangrijk aspect voor bedrijven die bezig zijn met onderzoek en ontwikkeling. De innovatiebox is een fiscale stimuleringsmaatregel die bedrijven belastingvoordeel biedt voor de winst die voortkomt uit innovatieve activiteiten en intellectueel eigendom. Hierbij wordt de vennootschapsbelasting op het innovatieve product of dienst 9 procent, in plaats van de reguliere 25,8 procent. Naast de uitgebreide variant van de innovatiebox is er ook een versimpelde variant voor bedrijven met lagere winsten of geringere R&D inspanningen. In dit artikel zal dieper worden ingegaan op de voordelen en specifieke toepassingsrichtlijnen van de innovatiebox, met focus op het gebruik van het laagdrempeligere forfait als een administratieve vereenvoudiging en flexibele benadering voor belastingvoordelen.

Voordelen van de innovatiebox:

De innovatiebox biedt bedrijven de mogelijkheid om te profiteren van een lagere belasting van 9 procent op winsten die voortvloeien uit innovatie en technologische ontwikkelingen. Vaak is voor deze ontwikkeling of innovatie al WBSO aangevraagd, het toegangsticket naar de innovatiebox. Het is ook van belang het immaterieel activum zelf in bezit te hebben en zelf te hebben ontwikkeld.

Hoewel de innovatiebox met de 9 procent vennootschapsbelasting een financieel aantrekkelijke regeling is, is het belangrijk om te weten dat deze regeling om een specialistische aanpak vraagt. Om geen details over het hoofd te zien en het maximale eruit te kunnen halen heeft Alfa een specialistisch team met jarenlange ervaring op het gebied van de innovatiebox in het leven geroepen. Neem hiervoor contact op met de specialisten van Alfa Consultants, wij helpen je graag om de innovatiebox fiscaal passend in te richten.

Forfait als administratieve vereenvoudiging:

Ook bestaat er de mogelijkheid om de innovatiebox toe te passen op basis van een forfait. Innovatieve bedrijven kunnen jaarlijks kiezen voor een vast bedrag (forfait) waarop ze de innovatiebox kunnen toepassen. Dit forfait bedraagt 25 procent van de totale winst. Bij winsten hoger dan 100.000 euro blijft het bedrag in de innovatiebox maximaal 25.000 euro. Het laagdrempelige forfait biedt de mogelijkheid om administratieve lasten te verminderen, aangezien er niet hoeft te worden berekend hoeveel winst precies moet worden toegerekend aan innovatieve activiteiten.

Concluderend biedt de innovatiebox met forfait bedrijven een flexibele en administratief vereenvoudigde manier om te profiteren van fiscale voordelen met betrekking tot innovatie en technologische ontwikkeling. Het strategisch benutten van deze mogelijkheden kan helpen om meer budget beschikbaar te hebben voor innovatief ondernemen. Neem hiervoor contact op met onze in de innovatiebox gespecialiseerde fiscalisten via subsidieadvies@alfa.nl.

Lees meer

Subsidieadvies en fiscale regelingen
Innovatiebox
WBSO

Jelmer Beckmann

Jelmer Beckmann

Manager subsidies mkb

088 2532793 | jbeckmann@alfa.nl


Meer over Jelmer