Banner

Het Nederlandse mkb wordt steeds populairder bij (financiële) investeerders

18 mei 2021 | Door:  Jelmer Beckmann

Een bedrijfsovername of uitbreiding van een bestaande organisatie kan niet altijd ‘uit eigen zak’ worden betaald. Door de crisis van 2008 en de uitbraak van de corona-pandemie zijn banken terughoudender met het verstrekken van kapitaal. Betekent dit dat banken per definitie geen overnames meer financieren? Nee, gelukkig niet! Investeringsmaatschappijen zijn niet alleen actief op zoek naar bedrijven om over te nemen. Ze kunnen ook een andere rol bekleden: die van kapitaalverstrekker.

Een bancaire lening is nog steeds de meest gebruikte vorm van financiering bij een bedrijfsovername. Maar het feit dat een bank bij voorkeur niet in zijn eentje garant staat voor een overname staat buiten kijf. Dit is dan ook precies waar investeringsmaatschappijen, voornamelijk private equity-partijen, een alternatieve oplossing kunnen bieden.

Private equity-partijen als zakenpartner

Private equity-partijen zijn investeringsmaatschappijen. Deze bedrijven verzamelen kapitaal bij welvarende families, pensioenfondsen of ex-ondernemers. Ze investeren dit in bedrijven met een hoog groeipotentieel die op (korte) termijn voor rendement kunnen zorgen. Deze alternatieve vorm van financiering wint in het Nederlands mkb steeds meer aan populariteit in de laatste jaren.

Een private equity-partij hoeft niet alleen een kapitaalverstrekker te zijn maar kan ook dienen als zakenpartner. Deze partij kan functioneren als medekoper bij een overname en koopt dan een minderheidsbelang in de onderneming. De private equity-partij kan helpen met de ontwikkeling van de onderneming om in de toekomst (vaak na vijf á zeven jaar) het belang weer (met rendement) door te verkopen. Hoelang een private equity-partij betrokken wil blijven (de ‘exit-horizon’) verschilt per private equity-partij en situatie.

Kapitaalbehoefte in het mkb

Ondernemers zijn vaak huiverig om een investeerder te laten toetreden en de controle te verliezen over hun onderneming. Dit is vaak een verkeerde inschatting. Private equity-partijen brengen ook een grote hoeveelheid kennis, ervaring en financiële weerbaarheid in. Deze partijen kunnen een uitstekende uitkomst zijn wanneer een bank niet volledig kan of wil financieren. De combinatie van een bancaire financiering en een private equity-partij die mede-garant staat voor een investering biedt daardoor veel perspectief voor mkb-bedrijven.

Investeringsdrang van vermogende investeringsmaatschappijen

Hoe meer kapitaal een investeringsmaatschappij ontvangt van haar participanten, hoe hoger de druk wordt om te investeren. Door de ontwikkeling in het Nederlandse mkb wordt de aanwezigheid van private equity-partijen om te investeren alleen maar populairder. Hierdoor gaan meer en meer investeringspartijen een groter deel van het mkb bedienen. Deze ontwikkeling biedt veel potentie voor de kapitaalbehoefte bij de kleinere of startende ondernemingen. Een EBITDA van € 500.000 is tegenwoordig voor veel meer investeringspartijen al interessant.

Tot slot

Naast investeringsmaatschappijen zoals private equity-partijen zijn er nog meer alternatieve financieringsvormen. Zit jij als (toekomstig) ondernemer met vragen over een financiering of het aantrekken van kapitaal voor een investering, bedrijfsovername of participatie? Neem dan contact op met Alfa Consultants. We zijn te bereiken via telefoonnummer 088 2533300 of stuur een e-mail naar consultants@alfa.nl.

Jelmer Beckmann

Jelmer Beckmann

Manager subsidies mkb

088 2532793 | jbeckmann@alfa.nl


Meer over Jelmer