Banner

Het is weer tijd voor de Gecombineerde opgave!

6 maart 2018 | Door:  Jeroen van den Hengel

De Gecombineerde opgave is de jaarlijkse opgave voor agrarisch ondernemers. Met deze opgave lever je gegevens aan bij RVO.nl voor de Landbouwtelling, de mestwetgeving en diverse subsidies. Zo kun je weer uitbetaling aanvragen van betalingsrechten, vergroeningspremie, extra betaling jonge landbouwers en graasdierpremie. De Gecombineerde opgave is dit jaar opnieuw vanaf 1 maart 2017 open.

Aandachtspunten

De Gecombineerde opgave van 2018 is op enkele onderdelen veranderd. Het aantal schapen en geiten wordt nu, net als de dieraantallen rundvee, vooraf ingevuld. Aantallen kippen, eenden en kalkoenen hoef je helemaal niet meer in te vullen. Voor percelen met een niet-subsidiabele natuurbeheertype kun je in 2018 een aanvraag doen voor betalingsrechten uit de Nationale reserve. Jonge landbouwers kunnen voortaan de extra betaling voor maximaal 5 jaar krijgen, zonder aftrek van jaren. Deze en andere belangrijke aandachtspunten, hebben wij voor je op een rij gezet. Klik hier.

Alfa helpt

Gezien het belang van de opgave voor jouw bedrijf, is het essentieel dat je alle gegevens correct en tijdig – uiterlijk 15 mei – indient. Je zit immers niet te wachten op een eventuele mestboete of korting op de bedrijfstoeslag. We zijn je graag van dienst bij het verzorgen van de Gecombineerde opgave. Wij helpen je met:

Ken je ToM al?

Het invullen van de Gecombineerde opgave, inclusief het bijwerken van Mijn percelen en de aanvraag van de bedrijfstoeslag, is onderdeel van het ToM-pakket van Alfa. Met ToM – het Totaal overzicht Mineralen – nemen we jou werk uit handen. Lees meer.

Vragen? Met meer dan 30 vestigingen is Alfa overal dichtbij. Lees meer over onze dienstverlening op het gebied van agrarisch bedrijfsadvies.

Jeroen van den Hengel

Jeroen van den Hengel

Bedrijfskundig adviseur


Meer over Jeroen