Banner

Heeft u fiscaal voordeel bij een investering in zonnepanelen?

31 mei 2016 | Door:  Jasper Gorter

Levert een investering in zonnepanelen op mijn (eigen) woning fiscaal voordeel op? Vaak vragen zzp’ers zich dat af. Het kan inderdaad voordelig zijn, maar het is niet vanzelfsprekend. In dit artikel leg ik de gevolgen uit voor de inkomstenbelasting.

Onroerend of roerend?

De eerste belangrijke vraag is of de zonnepanelen onroerende (niet verplaatsbare) of roerende (verplaatsbare) zaken zijn. Wanneer zonnepanelen makkelijk te demonteren zijn en met slechts een aantal schroeven worden bevestigd, zijn ze roerend. In de praktijk is dit vaak het geval.

Zijn uw zonnepanelen roerend?

Dan zijn er drie mogelijkheden, want de zonnepanelen moeten:

  1. verplicht op de zaak worden gezet of
  2. verplicht op privé worden gezet of
  3. de ondernemer mag de keuze zelf maken

Het hangt met name van de aanwending van de opgewekte energie af wat er aan de orde is. Bij minder dan 10% zakelijk gebruik worden de panelen verplicht op privé gezet en bij meer dan 90% verplicht op de zaak. Daartussenin heeft de ondernemer in principe keuzevrijheid.

Het is een reële vraag of een zzp’er meer dan 10% van de opgewekte energie zakelijk verbruikt. Vaak wordt namelijk het argument gebruikt dat de accu van een auto van de zaak wordt opgeladen en dat dat zakelijk verbruik is. Dit gebeurt echter meestal ’s avonds, terwijl de energie overdag wordt opgewekt. De Belastingdienst is over het algemeen erg kritisch bij deze situaties. Ga er daarom niet zomaar vanuit dat er meer dan 10% zakelijk verbruik is.

Gevolgen van privé of zakelijke zonnepanelen

Als er keuzevrijheid is, is het van belang om te weten wat de gevolgen zijn als de zonnepanelen privé of op de venootschap worden gezet.

Gevolgen zonnepanelen privé

Gevolgen zonnepanelen zakelijk kopen

Hieruit blijkt dat het vrijwel altijd voordelig is om de zonnepanelen op de zaak te zetten als dat tot de mogelijkheden behoort, met name vanwege de investeringsaftrek. Investeren in zonnepanelen op de woning kan dan erg aantrekkelijk zijn vanwege de belastingaftrek op zonnepanelen!

Zijn uw zonnepanelen onroerend?

Dan maken de zonnepanelen deel uit van de (eigen) woning. Dit kan hypotheekrenteaftrek of een besparing van de box-3-heffing opleveren. Of dat voor u geldt is afhankelijk van de manier van financieren. Staat uw woning deels op de zaak, dan zitten er mogelijk nog meer financiële voordelen aan vast. Vraag uw adviseur dan om advies.

Btw en energiebelasting

In een volgend artikel ga ik in nader in op de gevolgen voor de btw en de energiebelasting. Ook daarbij zijn belangrijke aandachtspunten. In 2018 is besloten dat btw-teruggave op zonnepanelen met terugwerkende kracht mogelijk is. 

Lees over de btw-teruggave op zonnepanelen met terugwerkende kracht

Heeft u vragen, neem dan contact op met uw fiscaal adviseur van Alfa. Met 33 vestigingen is Alfa overal dichtbij. Ontdek meer over onze dienstverlening op het gebied van fiscaal en juridisch advies.

Jasper Gorter

Jasper Gorter

Hoofd vaktechniek fiscaal/juridisch

088 2531011 | jgorter@alfa.nl


Meer over Jasper