Banner

CSRD-regelgeving voor grote bedrijven raakt óók het mkb en agrosector!

29 maart 2024 | Door:  Carl Drenth

CSRD. Met een beetje geluk – of pech, het is maar hoe je het bekijkt - heb je die afkorting wel eens voorbij zien komen. Die vier letters staan voor Corporate Sustainability Reporting Directive. Doel is de transparantie over duurzaamheidsinspanningen van bedrijven te vergroten en de kwaliteit van duurzaamheidsinformatie te verbeteren. De komende CSRD-richtlijn geldt voor bedrijven van meer dan 250 medewerkers, met meer dan 50 miljoen aan omzet per jaar en met een balans van 25 miljoen. Aha, dus niet bedoeld voor Alfa-klanten denk je? Mis. Want ook jij als mkb- of agro-ondernemer gaat ermee te maken krijgen.

Regelgeving op het gebied van duurzaamheid is er genoeg. De Corporate Sustainability Reporting Directive is de volgende. Transparantie over duurzaamheid bij bedrijven en organisaties en kwalitatief hoogwaardige duurzaamheidsinformatie helpt klanten en consumenten. Zo kunnen ze beter bedrijven vergelijken op basis van hun inzet voor duurzaamheid.

Wat betekent het voor jouw onderneming?

De CSRD geldt voor bedrijven van meer dan 250 medewerkers, met meer dan 50 miljoen aan omzet per jaar en met een balans van 25 miljoen. Vanaf het jaar 2024 en/of 2025 moeten bedrijven er aan voldoen. Veel bedrijven in het mkb of de agrosector kunnen denken dat ze deze regelgeving naast zich neer kunnen leggen. Maar dat is niet het geval. De ‘grote’ bedrijven voor wie de regeling geldt, moeten ook gaan rapporteren over wat er gebeurt in de keten. En dan kan zomaar jouw bedrijf in beeld komen.

Een voorbeeld?

Stel, je bent transporteur van een groot bedrijf dat onder de CSRD valt. Of je bent teler van fabrieksaardappelen die je levert aan Avebe (dat ook CSRD-plichtig is). Dan zullen deze bedrijven uiteindelijk toch bij jou uitkomen. Hoe zit het met je energieverbruik, beste transporteur? En wat doe jij aan je CO2-footprint, beste teler? Hoe ga je om met de beschikbaarheid van grondstoffen? En ga zo maar door.

Alfa helpt

Deze regelgeving, bedoelt om de wereld wat mooier te maken, gaat ons allemaal raken. Alfa staat klaar om te helpen. Voor de bedrijven die onder de CSRD vallen, kunnen wij de benodigde controle uitvoeren. Als wij ook de controlerende accountant zijn, kunnen we niet adviseren over deze regelgeving voor wat bijvoorbeeld de dubbele materialiteitanalyse betreft. Wel hebben we kennispartners naar wie we kunnen doorverwijzen, partners die prima in staat zijn om jullie te helpen.

En als je in de keten zit?

Voor de bedrijven die in de ‘keten’ zitten en waar de CSRD-bedrijven informatie gaan uitvragen, hebben wij kennis in huis om je te helpen. We zijn al bezig met een kennispartner om de ingewikkelde regelgeving om te zetten naar een pragmatische tool. Deze tool gaat jou als ‘klein’ bedrijf helpen om te voldoen aan de CSRD-verplichtingen. Bovendien stimuleert die tool je om stappen te maken op het gebied van duurzaamheid.

Ook B Corp

Als accountant staat het onderwerp duurzaamheid dicht bij Alfa. Zoals je weet zijn we al tien jaar lang B Corp-gecertificeerd. Het is een wereldwijd keurmerk van bedrijven die goed willen doen voor de wereld. Tony Chocoloneley en Dopper zijn andere voorbeelden van B Corp-organisaties. En mede vanuit onze B Corp-gedachte helpen we onze klanten graag bij vraagstukken die spelen op dit terrein. Ook jou.

Wil je meer weten over de CSRD en hoe wij je daarbij kunnen helpen? Neem dan contact op met Carl Drenth of een van onze adviseurs bij het kantoor bij jou in de buurt. We komen graag eens vrijblijvend bij je langs.