Banner

Groot worden met een stukje pvc van 85 bij 54 millimeter

18 april 2023 | Door:  Frank Hogerwerf

Wereldwijd doet de Nederlandse chipindustrie het heel goed, met ASML als boegbeeld. In de slipstream van die internationale techreus lopen ook andere bedrijven voorop in chipgerelateerde toepassingen. In 25 jaar tijd groeide OmniCard in Alphen aan den Rijn uit tot een van de grootste leveranciers in ons land van smartcards. Met nieuwe eigenaar ID-ware staat OmniCard er beter voor dan ooit, constateert Operationeel en Sales Directeur Ed Dijkers. In 2007 kreeg hij samen met Henk van der Boom, die in maart 2021 (na een kort ziekbed) overleed, het bedrijf via een management buy-out in handen.

Het is KPN dat in 1992 OmniCard opricht om een eigen KPN company card te ontwikkelen. In enkele jaren tijd zwerft het bedrijf van eigenaar naar eigenaar. “Toen wij het konden overne - men zaten we net op een kruispunt”, zegt Ed. “In die tijd was het heel gewoon dat een student of een medewerker van een zieken - huis een paar verschillende cards op zak kon hebben. Eén voor de toegang, een andere om te betalen, weer een kaart om je locker te kunnen openen. Wij waren de eerste met een kaart waarmee je verschillende applicaties kon aansturen.” De kaarten met chip – 85 bij 54 mm pvc – koopt OmniCard in bij kaartproducent NXP Partners. Ed: “OmniCard verzorgt daarna de eventuele versleuteling, de elektronische codering en de grafische nabewerking van de chipcard. Dat zijn er nu al zo’n miljoen per jaar.” Het bedrijf is vooral thuis in de onder - wijswereld, de zorgsector en het bedrijfsleven. Vijftien medewerkers telt OmniCard, zegt Ed, zelf operationeel en commercieel verantwoor - delijk. “Kregen we grote klanten op bezoek, dan zeiden die altijd: oh, maar we hadden een bedrijf van zeker vijftig man verwacht!”

Overnamepartner zoeken

Na een kort ziekbed overlijdt directeur Henk van der Boom in maart 2021. Ed: "Henk werkte op zijn 67ste al wat minder, zijn ICT-kennis lag inmiddels bij de R&D-mensen. Wel was Henk binnen de onderneming nog erg belangrijk en was hij een van de uithangborden van het bedrijf. Zijn overlijden kwam als een schok, maar veroorzaakte geen paniek." Broer Huub van der Boom, gepensioneerd financieel adviseur, springt tijdelijk in. Het doel: een overnamepartner zoeken voor de continuïteit op de lange termijn. “We waren in die tijd minder gelukkig met onze accountant. Huub is hier en daar eens wezen praten. Ook bij Alfa, omdat Aalsmeer ook nog eens dichtbij is. En Alfa heeft niet alleen accountants in huis maar ook overnameadviseurs.” Die accountant is klantbeheerder Frank Hogerwerf, de overnameadviseur Stephan de Groot

‘Er moet een goede match zijn’

“Best wel een jonge club”, vond Ed in het begin. “Maar we waren inmiddels al een paar maanden verder, ook door de boekhouding. In die maanden krijg je wel inzicht in hoe Alfa werkt. En met wie je te maken hebt.” Ook met de overnamepartner is er een match: ID-ware, door Ed een concullega genoemd die in een iets hoger segment van de markt opereert. “We hadden Henk beloofd: er moet een goede match zijn met de nieuwe eigenaar. De bloedgroep moest dezelfde zijn, zodat je niet na een paar maanden een uitstroom van mensen krijgt. Bij ons zijn de medewerkers het kapitaal. De kennis die wij hebben en die ID-ware heeft is heel branchespecifiek. Die vind je niet zomaar. En: wij zitten in markten waar zij nog niet zoveel in zitten, zoals onderwijs en zorg. Wij hebben een uitgebreider productiehuis, in R&D zijn zij weer groter. Wij zitten met vier tot zes R&D’ers, ID-ware heeft er veertig rondlopen. De ingezette strategie van Henk en mijzelf hebben we op deze wijze kunnen behouden.”

Europese uitrol

Met de nieuwe eigenaar is verdere groei voor OmniCard verzekerd, zowel in softwareontwikkeling als in marktafzet. Want de innovatie gaat gewoon door. Veel cards zijn vervangen door apps. “Maar nu heeft een student weer drie, vier apps op zijn telefoon. Die gaan wij naar één app brengen. De chip zit dan niet langer meer in het stukje pvc van de card, maar in je telefoon. De kaart gaat echter zeker niet verdwijnen. Alleen al niet uit securityoverwegingen.”

Alfa: pragmatisch en flexibel

En die jonge club van Alfa? “We zijn bij Alfa gelijk gaan praten over het opvolgingsvraagstuk. We zijn direct aan de gang gegaan met het verkoopklaar maken van de onderneming. Doordat alle kennis bij Alfa onder één dak beschikbaar was, ging het proces pragmatisch en flexibel, de communicatie was goed. Alfa heeft geholpen bij het verder inzichtelijk maken van de actuele cijfers en het in orde brengen van de fiscale en juridische structuur. Hiermee konden we het bedrijf goed presenteren bij potentiële kopers. Als ik zie hoe ze het hebben aangepakt met de overname, en hoe de gesprekken zijn verlopen, dan moet ik eerlijk zeggen dat het allemaal heel goed is gegaan. Het overnameproces liep erg soepel en snel en met een mooie uitkomst. Ik had er ook wel vrij snel vertrouwen in dat het goed zou komen.”


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hoe werkt de smartcard-technologie?

Smartcards zijn een mooi voorbeeld van een Nederlandse ontwikkeling die iedereen regelmatig gebruikt. Maar hoe werken ze eigenlijk? Ed Dijkers: “De chip zit in een RFID-kaart die een radiofrequentie uitstuurt. In de card zelf zit geen batterij. Als je de card bij een kaartreader houdt, wordt een stroompje opgewekt via een radiofrequentie. Daardoor kunnen de cards communiceren. Wij voegen aan de smartcard coderingen toe: de applicaties, de files en de beveiligingssleutels. Elke card heeft een uniek nummer en een unieke sleutel. Het is net een klein pc’tje. Als de sleutels worden herkend door de kaartreader, gaan de files open om te worden uitgelezen. Er gaat een signaal naar de achterliggende applicatie. Dit kan een toegangscontrole- of lockersysteem zijn. Het systeem herkent het nummer van de card. Vervolgens gaat er een deur open, een printer wordt aangestuurd of wat dan ook."

Kijk voor meer informatie over OmniCard op de website.

Frank Hogerwerf

Frank Hogerwerf

Senior klantbeheerder

088 2531124 | fhogerwerf@alfa.nl


Meer over Frank