Banner

Ondernemer in beeld | Een spoedcursus ondernemer worden, met Youri den Bleijker van Customizers Voertuigtechniek BV

26 april 2023 | Door:  Rick van der Pennen

In zo’n twee maanden tijd is Youri den Bleijker van medewerker in loondienst ineens zelfstandig ondernemer. “Het was altijd al een droom om iets voor mezelf te gaan doen. Maar deze snelheid heeft mij ook wel verbaasd”, kijkt hij terug op de achtbaan richting het plotselinge ondernemersbestaan. Met zijn bedrijf Customizers Voertuigtechniek BV in Hengelo doet hij wat de naam belooft: voertuigen “customizen”, zoals autolaadkranen en vrachtwagens opbouwen en aanpassen naar de wens van de klant. En de snelheid is er nog lang niet uit: een half jaar na de start heeft Youri al z’n vierde medewerker aangenomen.

“Van kleins af aan was ik altijd al besmet met met het virus van vrachtwagens en kraanwagens. Het was al heel snel duidelijk dat ik daarin verder zou gaan. Ik ben na de opleiding hts-autotechniek gaan werken bij een bedrijf dat ongeveer doet wat ik ook doe”, verklaart Youri in een paar zinnen de opmerkelijke sector waarin hij verzeild is geraakt. Hij zal er uiteindelijk dertien jaar blijven, onder meer verantwoordelijk voor de verkoop en de RDW-keuringen. Een kantoorbaan dus, al mag hij tegenwoordig ‘nog graag op z’n kop onder een auto liggen te sleutelen’.

Ondernemingsplan voor financiering

Die tegenwoordige tijd speelt zich af aan de Nijverheidsweg in Hengelo, met z’n eigen bedrijf Customizers. Het idee om voor zichzelf te beginnen heeft hem nooit losgelaten. Als klanten en leveranciers ook al eens een opmerking in die richting maken, maakt hij er werk van. “Ik had een ondernemingsplan gemaakt om financiering bij de bank aan te vragen”, zegt Youri. “Via-via kreeg ik de tip om eens met Alfa Accountants en Adviseurs te gaan praten. Ik werd gekoppeld aan relatiemanager Rick van der Pennen. Ik had het plan op mijn manier opgeschreven, zoals het voor mij duidelijk was. Maar Rick zei er al meteen bij dat de bank het óók moest snappen. Alfa heeft het tekstueel wat aangepast en bijgeschaafd. En toen hebben we het gepresenteerd.”

Sneltreinvaart

Wat hij niet verwachtte, ging toen in sneltreinvaart. “Voordat ik het wist kreeg ik al een financieringsvoorstel. Ik heb direct getekend en ook meteen m’n baan opgezegd. Ja, dan moet je op zoek naar een bedrijfshal. Je moet machines aanschaffen. Ik had gelukkig snel twee monteurs gevonden, oud-collega’s. In augustus had ik opgezegd, in september kreeg ik de sleutel van de hal en in oktober begonnen we met z’n drieën.”

Ook aan opdrachten is er geen gebrek. “We konden meteen al met een kraanwagen aan de slag. Daar zat nog een grote reparatie aan vast. Ondertussen hadden we via een importeur al een nieuwe auto staan: of we die voor hem wilden opbouwen.”

Maatwerk leveren

Inmiddels draait Customizers al heel goed. Met z’n zessen - de groei zit erin - past het bedrijf vrachtwagens, autolaadkranen en carrosserieën aan de wensen van de klant aan. Youri: “Ja, er zijn wel meer bedrijven in Nederland die doen wat wij doen. Maar wij proberen echt maatwerk te leveren. Daar gaan we vrij ver in, en dat maakt ons wel redelijk uniek.” Ook bouwt Customizers zelf ‘getrokken materieel’, vakjargon voor aanhangwagens  en opleggers.

Luxe problemen

Het succes van Customizers stelt Youri ineens voor heel andere - luxe - problemen. ”We hebben nog zeker groeiambities. Maar dan moeten we gaan opschalen in de werkplaats. We moeten opschalen op kantoor, want dan moet de werkvoorbereiding anders worden ingericht. En we lopen tegen de beperkingen van dit pand aan. Het zijn allemaal heel grote machines en vrachtwagens die we hier hebben staan. Vooralsnog is het even de vraag of ik het wel moet doen. Je moet ook weer proberen om aan goede medewerkers te komen. En wat gaat de economie doen?”

Zelf is hij vooral op kantoor te vinden, met echtgenote Annemieke die de administratie doet. En ook daar komt Alfa weer om de hoek kijken. Nog altijd is Rick van der Pennen zijn vaste contactpersoon in de vestiging in Zelhem samen met zijn collega Marco Heusinkveld. “Ja, we hebben nog regelmatig contact met elkaar. Alfa doet ook de loonadministratie, ze kijken even mee of het goed gaat met de btw-aangifte. Eigenlijk doen ze hier alles wat er gedaan moet worden.”

 

 

Rick van der Pennen

Rick van der Pennen

Relatiemanager

088 2531298 | rvdpennen@alfa.nl


Meer over Rick