Banner

Wat is de invloed van het stikstofbesluit op jouw bedrijf?

23 juni 2022 | Door:  Hans de Bie

Het kabinet heeft haar stikstofbesluit gepresenteerd en dit plan heeft gevolgen voor de agrarische sector. De sector had gehoopt dat het kabinet met een breder plan zou komen als oplossing voor het stikstofprobleem. De focus ligt nu grotendeels op de agrarische sector en er is nog geen duidelijkheid over wat andere sectoren kunnen bijdragen.

Wij kunnen ons voorstellen dat er bij jou gevoelens zijn van boosheid en teleurstelling en dat is begrijpelijk. We ondersteunen je daarom graag met een luisterend oor. Veel van onze collega’s hebben een agrarische achtergrond, werken naast Alfa nog op een boerenbedrijf en maken van dichtbij mee wat het stikstofbesluit met je doet. Zij herkennen de bezorgdheid en onrust. Wij kunnen de zorg niet van je overnemen, maar wij kunnen wel met onze kennis het effect van de maatregelen op het erf inzichtelijk maken. Wij werken in dit kader ook nauw samen met andere agrarische accountantskantoren via de ‘Vereniging van accountants en belastingadviesbureaus’, oftewel de VLB. Via deze weg zijn we nauw betrokken en spreken we met ministeries en de sector over het stikstofbesluit. Daarbij geven wij inhoudelijke adviezen rondom regelgeving en de uitvoering daarvan.

Inzicht in maatregelen stikstofbesluit

Feit blijft dat de stikstofuitstoot fors verminderd moet worden en deze uitdaging ligt op dit moment nog vooral bij de agrarische sector. In de markt hoor je verschillende opties die wij graag met jou bespreken. We realiseren ons dat deze opties zeer ingrijpend kunnen zijn.  Je kunt hierbij onder anderen denken aan de volgend e scenario’s: voortzetten, verder verduurzamen, verplaatsen, verbreden of beëindigen.

Informatie over stikstofbesluit

De afgelopen periode hebben wij vanuit Alfa diversen artikel geschreven over de mogelijke scenario’s, zie Stikstof nieuws en in juni hebben we een webinar gegeven over ‘Stikstof en dreigen met onteigening’, die je hier terug kunt kijken. Daarnaast hebben we in VLB verband op 3 juni 2022 een congres georganiseerd met als thema ‘Stikstofstress, dilemma’s en kansen voor de agrarische sector’. De presentatie van dit congres kan je hier terugvinden.

We staan je graag bij in deze onrustige tijd. Heb je vragen over het stikstofbesluit of wil je vrijblijvend even sparren? Neem dan gerust contact op met je klantbeheerder. Je bent van harte welkom op een van onze kantoren en uiteraard komen we ook graag bij jou op het bedrijf. Blijf ook op de hoogte via www.alfa.nl/stikstof en volg ons op social media voor het laatste nieuws.

Hans de Bie

Hans de Bie

Marktmanager Food & Agri

088 253 1015 | hdebie@alfa.nl


Meer over Hans