Banner

Cijfers die Spreken: ‘Biologische bedrijfsvoering en kostenbesparingen in de melkveehouderij’

7 juli 2022 | Door:  Hans de Bie

Wat is het perspectief van een biologische bedrijfsvoering? Dat laat Alfa Accountants en Adviseurs zien in de zomereditie van Cijfers die Spreken Melkveehouderij aan de hand van een bedrijfsreportage. Daarnaast zien we een forse stijging van kosten waardoor het goed is om te onderzoeken waar besparingsmogelijkheden zitten. 

Biologische bedrijfsvoering 

De mogelijkheden van een biologische bedrijfsvoering zijn opgehangen aan een interview met Rienk en Marja Dekker. De twee ondernemers hebben in Alteveer een biologisch melkveebedrijf met 220 koeien. Voor die bedrijfsvoering maakten beiden al in 1998 de keus, destijds ingegeven door hun extensieve bedrijfsvoering en de strengere mestwetgeving. Belangrijk voor de keus om biologisch te gaan ondernemen is voldoende grond. Waar een ondernemer in de vergelijkingsgroep gemiddeld 88 hectare aan grasland heeft, beschikken de Dekkers over bijna 150 hectare. Rienk: ‘Hoogwaardig ruwvoer telen is binnen de biologische melkveehouderij een must. Aanvullend krachtvoer is relatief duurder dan gangbaar. Ook ben je bij een beperkt grondareaal afhankelijker van de voermarkt en dat geeft financiële risico’s bij hogere voerprijzen.’ Lees meer.

Besparingstips 

Met het aanbreken van de zomer is er in de melkveehouderij altijd een liquiditeitsdip. In het tweede artikel van Cijfers die Spreken doet Alfa ondernemers tips aan de hand om kosten te besparen. In de praktijk constateren de bedrijfskundigen dat veel ondernemers nog te vaak kleine besparingen over het hoofd zien. Bij elkaar opgeteld tikken die voordelen echter flink aan. Vooral op het gebied van grote kostenposten, zoals meststoffen en krachtvoergebruik, kan een kleine wijziging al tot forse kostenbesparingen leiden. Ook zijn er veel verborgen kosten op een gemiddeld bedrijf: van compressoren die door een luchtlek onnodig stroom verbruiken tot te lang volhouden van preventieve maatregelen.  Lees meer.

Bekijk Cijfers die Spreken nu online

 

 

Hans de Bie

Hans de Bie

Marktmanager Food & Agri

088 253 1015 | hdebie@alfa.nl


Meer over Hans