Banner

Afbetalingsregeling belastingschuld corona soepeler op verzoek

12 september 2022 | Door:  Arne de Beer

Heb jij als ondernemer nog openstaande belastingschulden waarvoor je vanwege de coronacrisis uitstel van betaling hebt gekregen? Op 1 oktober 2022 zijn de afbetalingsregeling van de coronaschuld gestart. Als het voor jou niet mogelijk is om in maandelijkse termijnen af te lossen, is op verzoek een ruimere afbetalingsregeling mogelijk. Daarnaast kan je ook verzoeken om een langere afbetalingsperiode van 7 jaar.

Dit bericht is geüpdated op 12 september 2022

Maandelijkse afbetalingsregeling

Heb jij als ondernemer nog openstaande belastingschulden waarvoor je uitstel hebt gekregen vanwege de coronacrisis? Dan start voor jou op 1 oktober 2022 de afbetalingsregeling van de coronaschuld. De bedoeling is dat je over een periode van 60 maanden de belastingschuld in maandelijkse termijn terugbetaald. De invorderingsrente gaat in stapjes terug naar het reguliere tarief van 4 procent. Meer hierover lees je op alfa.nl

Soepelere betalingstermijnen op verzoek mogelijk

De staatssecretaris van Financiën gaat meer flexibiliteit bieden binnen de betalingsregeling. De geboden flexibiliteit zit in twee mogelijkheden:

  1. Aflossing in kwartaalbedragen in plaats van maandbedragen.
  2. Eenmalige betaalpauze van maximaal 3 maanden in de betalingsregeling.

Deze mogelijkheden zijn bedoeld voor levensvatbare bedrijven die bijvoorbeeld een sterk wisselende omzet door seizoensinvloeden hebben. De afbetalingsperiode van maximaal 5 jaar blijft hierbij wel gewoon staan.

Voorwaarden soepelere betalingstermijnen/betaalpauze

Als je van deze mogelijkheden gebruikt wilt maken, is het volgende belangrijk:

  1. Tijdens de betalingsregeling moet je nieuwe belastingverplichtingen tijdig betalen, aangiften moet je op tijd indienen.
  2. Je moet een verzoek insturen voor toepassing van de soepelere betalingstermijnen (en/of de incidentele betaalpauze). In het verzoek moet uitleg worden gegeven van de oorzaak van de aflossingsproblemen.

Verlenging afbetalingsperiode op verzoek mogelijk

De staatssecretaris heeft begin september een derde mogelijkheid toegevoegd: verlenging afbetalingsperiode naar 7 jaar (84 maanden) tot 1 oktober 2029.

Voorwaarden verlenging afbetalingsperiode

De voorwaarden zijn strenger dan voor de kwartaalbedragen en betaalpauze, waarbij de afbetalingsperiode van 5 jaar blijft staan.

  1. Je belastingschuld moet hoger zijn dan 10.000 euro
  2. Tijdens de betalingsregeling moet je nieuwe belastingverplichtingen tijdig betalen, aangiften moet je op tijd indienen.
  3. Je moet een verzoek insturen voor toepassing van de verlening van de afbetalingsperiode. In het verzoek moet uitleg worden gegeven van de oorzaak van de aflossingsproblemen.
  4. Je moet een liquiditeitsprognose meesturen.
  5. Bij een belastingschuld hoger dan 50.000 euro moeten jaarstukken worden meegestuurd en moet een deskundigenverklaring over de noodzaak en haalbaarheid van de afbetaling worden gegeven. Tevens moet de deskundige de levensvatbaarheid van je bedrijf beoordelen.
  6. Je mag geen pre-coronaschulden hebben, tenzij je daarvoor al uitstel van betaling hebt gekregen.

Neem contact op

Als je verwacht dat je de afbetalingstermijnen vanaf 1 oktober 2022 niet maandelijks kunt voldoen, neem dan tijdig contact met ons op. Wij kunnen de mogelijkheden voor je onderzoeken en je zo nodig ondersteunen met het indienen van een gemotiveerd verzoek om versoepeling van de betalingstermijnen of een betaalpauze. Er is overal een Alfa-vestiging dichtbij.

Arne de Beer

Arne de Beer

Senior belastingadviseur vaktechniek

088 2531000 | adebeer@alfa.nl


Meer over Arne