Banner

Earth Overshoot Day: sinds 29 juli 2021 leven we in geleende tijd

30 augustus 2021 | Door:  Machiel Kars

Dit artikel schrijf ik in een week waarin het nieuwste klimaatrapport van de IPCC is uitgebracht. Uit het rapport blijkt dat de klimaatveranderingen alle regio’s op aarde treffen, en dat de gevolgen de komende decennia alleen nog maar toenemen.  Dit artikel schrijf ik ook in geleende tijd. Voor de wereld was 29 juli 2021 de zogenaamde Earth Overshoot Day. Dat houdt in dat de mensheid wereldwijd tussen 1 januari 2021 en 29 juli 2021 evenveel grondstoffen heeft verbruikt als de aarde in een jaar kan produceren. Dus we lenen nu alvast van de toekomstige generaties.

Vergelijk het eens met een onderneming: op 29 juli 2021 is het volledige budget opgebruikt, alle grondstoffen zijn op en alle beschikbare werkuren van het jaar zijn gemaakt. Om toch door te draaien maken we maar alvast de grondstoffen en budgetten van 2022 op. Met dit tempo zijn die trouwens maar toereikend voor bijna acht maanden.

Dieptepunt in 2018

Earth Overshoot Day is een wereldwijd gebruikte term. Sinds 1970 wordt deze dag berekend. In 1970 viel de dag op 29 december 1970, in 2000 al op 22 september 2000 en het dieptepunt was 25 juli 2018. Daarentegen was 2020 een positieve uitschieter ‘dankzij’ corona. Dat had bijna een maand extra tijd tot gevolg, namelijk 22 augustus 2020.

Overschrijding is de onderliggende oorzaak van veel milieuproblemen. Een paar jaar terug hadden we nooit gedacht dat stikstof een issue zou worden. Ondertussen weten we dat dit serieuze effecten heeft op onze maatschappij en onze bedrijfsvoering. Maar hetzelfde geldt voor de visserij, voor ontbossing en voor het uitsterven van inheemse planten en dieren.

Maar wat zegt mij dat?

Al deze problemen raken ons allen. Onze agrarische klanten bij Alfa Accountants, maar ook alle mkb-klanten en ons als persoon. Daarmee is het klimaat en onze manier van omgaan met consumptie een van de grootste uitdagingen van dit moment. Gelukkig hebben zowel het klimaatrapport als Earth Overshoot Day geen onomkeerbare boodschap. Kijk maar naar 22 augustus 2020. Hiermee is zichtbaar dat ons gedrag direct gevolgen heeft op ons wereldwijde verbruik.

Geen reden voor negativiteit

Daarom ben ik toch niet enkel negatief. Even een paar zaken die ik tegenkwam bij online research op dit onderwerp:

En dan ben ik ook blij met Alfa Accountants en Adviseurs als werkgever en als adviseur voor onze klanten. Alfa is niet voor niets B Corp-gecertificeerd, een bewijs dat sociaal en duurzaam ondernemen in de bedrijfscultuur centraal staat. Het Impact- en Jaarverslag 2020 omschrijft duidelijk wat de duurzame doelstellingen en realisaties zijn van Alfa op het gebied van energie, zowel qua wagenpark als qua panden en zonnepanelen.

Bespreek het met Alfa!

Deze focus delen we graag, en daarop zijn we ook aanspreekbaar. Deze focus op duurzaamheid is voor ons een belangrijk gesprekonderwerp met klanten en elkaar. Daarom ga ik met heel veel collega’s landelijk graag met jou het gesprek aan. Laten we met elkaar zorgen voor een omkeer. Een omkeer in gedrag nu, maar vooral een omkeer voor de toekomstige generaties wereldwijd. Want is het niet: verbeter de wereld, begin bij jezelf?

Machiel Kars

Machiel Kars

Relatiemanager

088 2532343 | mkars@alfa.nl


Meer over Machiel