Banner

Ondernemer van de maand: De Lange Hoeve

31 oktober 2017 | Door:  Lieke Eerbeek

Een melkveebedrijf dat z'n eigen kaas maakt: dat zien we wel vaker. Maar dan komt er een winkel bij met kazen en andere streekproducten. De volgende stap is het verhuren van locaties voor arrangementen, feesten en partijen. En ondertussen is er ook nog een bed and breakfast aan het palet toegevoegd. Nee, vervelen hoeven Herman en Mieke van den Heuvel van De Lange Hoeve zich niet.

"Van jongs af aan heb ik in het bedrijf van mijn vader meegedraaid. In 1982 ben ik erbij gekomen, in 1985 zijn we getrouwd. Mieke en ik hadden dezelfde ideeën over het bedrijf. We wilden de bedrijfsvoering verbreden, we wilden meer ondernemer zijn", zegt Herman over de gestage uitbreiding van activiteiten. De kaasmakerij die pa Van den Heuvel in 1972 als liefhebberij begon, is aan de Kleibergsestraat in Genderen ondertussen uitgegroeid tot een meer dan serieuze bijverdienste. Het assortiment omvat niet alleen de standaard soorten, maar ook kruidenkazen en andere speciale variëteiten zoals bierkaas, truffelkaas en notenkaas. "Voor onze boerenkaas haalden we bij de kaaskeuring in Hoornaar 94 van de 100 punten. Vooral onze Genderense mix loopt goed, een kaas met kruiden en groenten. Die smaken bedenken we zelf. Je loopt weleens over een marktje en dan denk je: dát zou weleens wat kunnen zijn. "

Bed and breakfast

Toen het bedrijfs van de buurman te koop kwam, hoefden de twee niet lang te aarzelen. Het leverde niet alleen veertig hectare extra grond op, maar ook een woning. Die is inmiddels alweer in het bedrijf ingelijfd als bed and breakfast: De Genderense Hoeve, onder meer te boeken via AirBnB. "Ach ja, als we iets leuk vinden, pikken we het op. Je blijft ondernemer he. Al moet ik zeggen: het kost wel veel energie. Ik ben 55, Mieke is 52. Ook Mieke draait volop mee in het bedrijf. Je moet ervoor waken dat je niet zeven dagen per week aan het werk bent. Een keer of drie per jaar gaan Mieke en ik er even tussenuit. Al is het maar een weekje Corfu."

Taakverdeling

De twee hebben de taken keurig verdeeld. Herman: "Mieke doet vooral de winkel, de excursies en nu weer het bed and breakfast. Ook alle ideeën komen op het conto van Mieke. Ik ben verantwoordelijk voor de kaasmakerij en het melkvee. Maar we kijken ook veel over elkaars schouder mee." Daarnaast kunnen Herman en Mieke een beroep doen op het eigen team van zeven vaste medewerkers. En ook vader Van den Heuvel werkt - 82 inmiddels - nog 'gewoon' 40 uur in de week mee.

Stoere Boeren Woensdag

De klanten voor de winkel met streekproducten komen vooral uit de streek. Voor de excursies is het bereik groter. Wie zin heeft, is welkom tijdens de Stoere Boeren Woensdag, de Dappere Doeners Donderdag, de Verrassende Vergader Vrijdag of de Super (Ont) spannende Zaterdag.  "We hebben geïnvesteerd in een heel goede internetsite. Vooral daardoor zie je de excursies toenemen."

In de winkel is behalve de eigen kaas ook ander lekkers te koop, zoals vlees en delicatessen uit de regio. Die producten spelen ook weer de hoofdrol in uiteenlopende geschenkpakketten. De boerenzolder is er vooral voor excusies en als mensen een feestje hebben. Herman: "We hebben er heel wat babyshowers en zoveeljarigebruiloften gehad. Elke weekend hebben we wel mensen over de vloer."

Rendementsplan

Toen het bedrijf maar bleef groeien, stapten we 20 jaar geleden over naar Alfa. "Alfa heeft ons altijd goed kunnen adviseren. Met klantbeheerder Johan Brienen hebben we iemand die thuis is in de materie. Ook voor de aankoop van de buurman hebben we Alfa ingeschakeld. Bedrijfskundig adviseur Kees van Drimmelen heeft een rendementsplan geschreven. Dat plan was bij de bank heel goed in de smaak gevallen. Dankzij Alfa hebben we een heel mooie lening kunnen afsluiten. Ook de loonadministratie doet Alfa voor ons. Dat geeft ons rust."

 

Lieke Eerbeek

Lieke Eerbeek

Hoofd secretariaat / Strategisch adviseur

088 2531760 | leerbeek@alfa.nl


Meer over Lieke