Banner

Als een BN’er iets doet merken wij het aan de cijfers - Dalton Medical

5 april 2019 | Door:  Christiaan Hakkesteegt

Als hij als Nederlandse fysiotherapeut in Zwitserland werkt, komt hij voor het eerst in aanraking met laserapparatuur om de huid te behandelen. Van fysiotherapeut wordt Niels Tanja verkoper van die apparatuur. Terug in Nederland slaat hij eerst nog een zijweg in. Maar in 2019 behoort hij met ex-studievriend Wiechert ten Dolle tot de drie serieuze leveranciers van laserapparatuur voor medische doeleinden, onder de naam Dalton Medical.

Op een factuur van Dalton Medical kan zomaar een bedrag van 50 of 100 duizend euro staan. “Het duurste apparaat dat we ooit hebben verkocht was net onder de 250 duizend”, schetst Niels Tanja de big business die de handel in medische laserapparatuur onderhand is. Het zijn apparaten die worden gebruikt door dermatologen, plastisch chirurgen, esthetische artsen, huidtherapeuten en schoonheidsspecialisten. “Veelal gaat het om medische toepassingen. Laserbehandelingen worden bijvoorbeeld ook toegepast door urologen en gynaecologen. Maar het hoeven niet altijd serieuze aandoeningen te zijn. Je kunt met laserstralen ook de haren onder de oksels en bij de bikinilijn laten weghalen. Dan kun je je afvragen of daar nog wel een noodzaak achter zit of dat het een modetrend is. Als een BN’er iets met zijn of haar uiterlijk gaat doen, merken wij het direct in de cijfers. Er zit niet voor niets een hele marketinggedachte achter in de industrie.”

Zwitserland

En laat die marketing nu eens de reden zijn dat hij van het fysiotherapeutenbestaan overstapte  naar de commercie. “Ik was samen met Wiechert in 1990 afgestudeerd als fysiotherapeut in Deventer. Fysiotherapeut in Nederland ben ik nooit geweest, ik heb een paar jaar in Zwitserland gewerkt. Daar gebruiken ze laserapparatuur in fysiotherapiepraktijken. Een leverancier daar die vond dat ik meer in mijn mars had benaderde mij voor een functie in de verkoop. Na een jaar was ik er alweer weg. Maar de business en het zakendoen vond ik wél leuk.”

Goed lopend bedrijf

De band met studievriend en nu zakelijk compagnon Wiechert is altijd intact gebleven. Achttien jaar terug richtten de twee Dalton Medical op. In 2019 staat het duo aan het hoofd van een goed lopend bedrijf, met als hoofdvestiging die in Oosterhout. Ook in het Belgische Turnhout is er een vestiging. Naar de reden van het succes hoeft Niels niet lang te zoeken. “We leveren A-merken. Merken met een hoge kwaliteit, maar ook een hoge prijs. En kennis staat bij ons heel hoog in het vaandel. Toevallig ben ik vandaag ook weer vijf afnemers aan het trainen. We hebben eigen klinische mensen in dienst. De artsen die de apparatuur gebruiken, komen bij ons de kennis halen. Het veld leert van ons. Het gebruik kun je niet leren op de universiteit. Al geven we ook les aan de hogescholen van Den Haag en Utrecht. Ik durf wel te zeggen dat er maar drie serieuze spelers op de markt zijn. En daar zijn wij er één van.”

Economie

De gezonde groei heeft ook te maken met de gunstige economische omstandigheden. Niels: “De economie speelt zeker een rol. Als de consument iets te besteden heeft, dan kiest hij of zij eerder voor een laserbehandeling. Gaat de economie minder, dan vallen behandelingen als deze als eerste af.”

Dalton Medical levert niet alleen, er is ook een eigen technische dienst. “Onze technische dienst wordt elk jaar getraind en gecertificeerd. Het is medische apparatuur, dus je moet aan hoge eisen voldoen. Daarom hebben we ook gecertificeerde trainsters in huis die proberen om onoordeelkundig gebruik zoveel mogelijk te voorkomen.”

Meer expertise

Alfa werd achttien jaar terug het verantwoordelijke accountantskantoor. Niels: “We hebben een paar kantoren uitgenodigd, bij Alfa hadden we het beste gevoel. Achteraf kunnen we zeggen dat we de juiste keus hebben gemaakt. Wij zijn gegroeid, Alfa is ook gegroeid. Er is meer expertise in huis. Ook een vraag op juridisch of fiscaal gebied kunnen we bij Alfa goed kwijt. Alfa heeft veel te bieden. En het is een open communicatie tussen Dalton Medical en Alfa. Dat is ons ook veel waard. Natuurlijk is er weleens discussie. Maar dat hoort erbij in een goede relatie.”


Links: Wiechert ten Dolle |  Rechts: Niels Tanja

 

Christiaan Hakkesteegt

Christiaan Hakkesteegt

Senior klantbeheerder

088 2532058 | chakkesteegt@alfa.nl


Meer over Christiaan