Banner

“Je weet dat je in de agrosector niet moet bellen als het koffietijd is”

5 februari 2024 | Door:  Anouk van Oosterhout- de Jongh

Nooit zou ze hetzelfde beroep kiezen als haar vader, had Anouk van Oosterhout- de Jongh zichzelf beloofd. Maar ondertussen scheelt het nog maar één woordje met het vak van pa: hij accountant, zij assistent accountant. Vijf jaar geleden verruilde Anouk haar administratieve functie bij het Leger des Heils voor een rol bij Alfa, in Raamsdonksveer. “Of ik in die vijf jaar stappen heb gezet? Zeker! Als ik alleen maar kijk hoe ik toen binnenkwam.”

En toch is het niet helemaal een verrassing, dat Anouk haar vader achterna is gegaan. Al op de middelbare school koos zij voor een mbo-opleiding bedrijfsadministratie, gevolgd door een hbo-opleiding bedrijfseconomie op Avans Hogeschool. “Ja, administratie heb ik altijd wel leuk gevonden. Maar ook al was mijn vader accountant, ik heb altijd gezegd dat ik dat niet wilde. Hij vertelde er thuis weleens iets over. Niet veel, maar misschien heeft het mij toch onbewust overgehaald.”

Haar hbo-opleiding maakt zij in deeltijd af bij het Leger des Heils. “Ik heb er stage gelopen, ben er blijven hangen en heb er uiteindelijk zes jaar gewerkt in een administratieve functie. Maar ik zocht wat meer uitdaging, wat meer diversiteit aan klanten. Werken bij een accountantskantoor trok mij meer.”

Leren door begeleiding van collega’s

Zo begint Anouk in de vestiging in Raamsdonksveer. “Alfa was mijn eerste keus. Ik stuurde een berichtje omdat het kantoor redelijk in de buurt zat. Ik had natuurlijk al wat administratieve ervaring, ik was gewend om in te boeken. Ik heb het werk eigenlijk geleerd door de begeleiding van collega’s. Je begint met de meer eenvoudige boekhoudingen. De eenmanszaken, de VOF’s, en daarna worden de klanten steeds groter. Ik doe nu ook de BV’s.”

Niet alleen haar klantenpakket ontwikkelt zich, ook Anouk zelf maakt die groei door. “Ik heb zeker stappen gezet sinds ik bij Alfa ben begonnen. Een voorbeeld: ik was nooit zo van het klantencontact. Maar daar groei je vanzelf in. Ze motiveren je bij Alfa, ze dagen je uit om die stap te zetten. Ik zit nu gewoon bij klanten op locatie de administratie te verwerken of de jaarrekening samen te stellen.”

Varkenshouderij

Dat zijn klanten in de sector die zij als geen ander kent, de agrosector. Thuis in Made heeft echtgenoot Arno samen met zijn ouders een varkenshouderij. “Ik vond het een leuke combi: agro en accountancy. Ik heb er bewust voor gekozen. Ja, natuurlijk is het een voordeel als je zelf ook die ervaring hebt. Je kent de situatie, je weet wat voor veranderingen er op de sector afkomen. Je weet ook dat je niet moet bellen als het koffietijd is of als een ondernemer aan het melken is. En dat een akkerbouwer geen tijd heeft voor de boekhouding als het mooi weer is, maar wel als het regent!”

Vier dagen per week is Anouk assistent-accountant, op de dagen dat ze thuis is gaat regelmatig de overall aan. “Op een varkenshouderij gaat het werk eigenlijk zeven dagen in de week door. Er is altijd wel wat te doen. Ja, ik help ook regelmatig mee in het bedrijf. Vooral op zondag doe ik samen met Arno een rondje. We hebben het geluk dat ons zoontje Jens van anderhalf het hartstikke leuk vindt.”

Coach voor Mijn Alfa

‘Een gezellig kantoor’, zegt ze van haar werkomgeving. “We zijn echt een groep die elkaar ondersteunt om een klant zo goed mogelijk te helpen. We zijn één team.” In Raamsdonksveer is Anouk niet alleen verantwoordelijk voor de verwerking van de (agrarische) klantenadministraties. Ze is ook coach voor Mijn Alfa, het online platform van Alfa om facturen digitaal aan te leveren.

Met een baan bij Alfa en een eigen bedrijf thuis is de week al aardig gevuld. Anouk: “Ik ben ook graag in en om het huis bezig. We hebben een grote vriendenkring waar we regelmatig mee afspreken. En een weekje vakantie samen moet gewoon kunnen, dan pakken mijn schoonouders het op. Maar gelukkig ben ik niet zo’n vakantieganger!”

Anouk van Oosterhout- de Jongh

Anouk van Oosterhout- de Jongh

Assistent accountant

088 2532063 | adejongh@alfa.nl


Meer over Anouk