Banner

Ondernemer in beeld: Vakantiepark Heino

2 mei 2019 | Door:  Willem Ruijs

Komkommerteler wordt campinghouder: een succesverhaal

Een komkommerteler begint aan de andere kant van het land een camping. Zonder kampeerervaring, maar wel met drie kleine kinderen. Het zouden prima ingrediënten zijn geweest voor een aflevering van ‘lk vertrek’ of ‘Het roer om’. Voor een aflevering waarin alles mis zou gaan wat er maar mis kon gaan. Maar Toon en Brigit van der Burg maakten er echter een succesverhaal van. Op naar familiecamping Heino om het geheim van het succes te horen.
 
 
Eind maart. Op camping Heino wordt alles in gereedheid gebracht voor het komende kampeerseizoen. “Dat loopt van 1 april tot 1 oktober”, zegt Toon van der Burg. Niet dat het de andere zes maanden van het jaar rustig is. Op de camping tussen Heino en Lemelerveld staan ook chalets, die het hele jaar door gehuurd kunnen worden. “Die andere maanden verhuren we die chalets aan mensen die tijdelijk ruimte zoeken vanwege een verbouwing, een scheiding of detachering. En het overdekte zwembad wordt ook het hele jaar door gebruikt. Zwemschool De Walvis geeft hier zwemles, mensen uit de buurt kunnen vrij zwemmen, aquajoggen en dergelijke. Op aanvraag is ook de horeca open.”


Senioren

‘Op vakantie met opa en oma’ staat er te lezen op de website van camping Heino. “We richten ons vooral op de senioren die hier met de kleinkinderen vakantie komen vieren. Daar hebben we allerlei arrangementen voor, zoals het Levensgenieters 55+-arrangement of Ruimte voor rust.”
Achttien jaar terug namen Toon en Brigit de camping over. “lk was komkommerteler in Berkel en Rodenrijs en mijn vrouw was hoofd van een verzorgingstehuis. Het bedrijf moest wijken voor Vinex-woningbouw. Ik had altijd al geroepen dat ik ooit weleens een camping zou willen beginnen. Nee, gekampeerd hadden we nog nooit. Ach, voor de één blijft het bij dromen. De ander maakt ‘m waar”, lacht hij.

Camping met potentie

Na vier campings te hebben bezocht werd het deze. Liefde op het eerste gezicht, weet Toon nog. “Dit was precies wat we zochten. Een camping met potentie. We hebben er 35 chalets laten neerzetten, we hebben het terrein uitgebreid en we hebben vele veranderingen doorgevoerd.” Om toch wat kampeerervaring op te doen werkte Toon een paar maanden mee voorafgaand aan de overname. Incognito, zodat aanstaande collega’s en gasten niet in de gaten hadden dat hij de volgende eigenaar zou worden.

 

Van A tot Z regelen

 
Aardig detail: de twee vorige eigenaren, Bernard Lute en Bernard Hollegien, zijn nog altijd in dienst. In de zomer behoren ze tot het veertigkoppige team dat nodig is om de camping te laten draaien. Toon doet de receptie, het technisch onderhoud en het zwembad, echtgenote Brigit de horeca, personeel en de lopende zaken. “Dat is vooral onze kracht: dat wij hier zelf de hele tijd zelf aanwezig zijn en alles van A tot Z regelen.” Ook de kinderen lopen er rond. Dochter Milonne, net van de hbo, doet de communicatie voor de camping en werkt met zus Julenne in het restaurant. Ook broers Luck en Roy springen in het seizoen bij. Aha, opvolgers genoeg dus constateren we. Toon, lachend: “Wie weet komt het er nog eens van!”
En ook al is het er nog nooit van gekomen om zelf nog eens te gaan kamperen: Toon en Brigit hebben het geweldig naar de zin op hun camping Heino. “Het is hard werken, ja. Je bent op een camping als deze het hele jaar bezig. We proberen zelf ook nog weleens weg te gaan. Zo nu en dan een weekendje. Of een keer met de collega’s van de branchevereniging Recron op stap.”
 

Specialisaties

De cijfers zijn voor Alfa. “We zaten bij een kantoor dat ik had overgehouden van de kwekerij. Dat gaf na een paar jaar toch problemen. Het strookte niet meer met onze dienstverlening. Dan moest je wéér uitleggen hoe iets werkte. Alfa kan ons ondersteunen met de specialisaties die we zelf missen. We krijgen goede informatie, Alfa houdt je op de hoogte met nieuwsbrieven en bijeenkomsten. Waar wij begeleiding voor willen hebben, daar heeft Alfa specialisten voor. En dat werkt heel prettig.”

 
Willem Ruijs

Willem Ruijs

Senior klantbeheerder

088 2532790 | wruijs@alfa.nl


Meer over Willem