Banner

Hoe geef je je familiebedrijf in de recreatiesector succesvol door aan de volgende generatie?

16 februari 2023 | Door:  Herma Brinkhuis

Minder dan 5 procent van de familiebedrijven staat na de derde generatiewisseling nog overeind blijkt uit onderzoek. Het is die opvallende constatering waardoor Herma Brinkhuis verzekerd is van aandacht. Die aandacht komt van de deelnemers aan de bijeenkomst ‘Familiebedrijf en toekomst’. Als belastingadviseur is Herma goed thuis in de sector. Wat voor haar ooit begon met vakantiewerk op verschillende campings is inmiddels uitgegroeid tot een (halve) dagtaak bij Alfa.

"Als partner in business van HISWA-RECRON hebben we veel klanten in de recreatiesector. Ik denk dat ik inmiddels wel de helft van mijn tijd aan recreatieklanten besteed”, zegt Herma over de stevige positie van Alfa in de sector. Het Alfa-klantenbestand telt relatief veel familiebedrijven.

Ook in de recreatiesector gaan ondernemingen veelal van generatie op generatie over. Tenminste, als het bedrijf na drie keer wisselen van de wacht nog steeds bestaat. Dat het in het grootste deel van de gevallen niet gebeurt, heeft meerdere oorzaken, zegt Herma. ‘“Het gaat vaak mis omdat de overdrager niet graag de controle verliest. En ook niet altijd het vertrouwen heeft in de volgende generatie. Die overdrager kan het bedrijf niet goed loslaten en gaat zich er op alle mogelijke manieren mee bemoeien. De volgende generatie durft daardoor niet de stappen te nemen die hij of zij eigenlijk zou moeten nemen om het bedrijf toekomstbestendig te maken.”

Wonen op het bedrijf

De problematiek van de bedrijfsopvolging in de familiesfeer is niet alleen voorbehouden aan recreatieondernemingen, nuanceert Herma. “Nee, het probleem van de bedrijfsopvolging in de familiesfeer is universeel. Maar je ziet bij recreatiebedrijven toch wel vaak dat mensen ook op het bedrijf wonen. De verlatende overdrager en de overnemer komen elkaar elke dag tegen.”

Futureproof strategie

In een informatieve presentatie neemt Herma haar toehoorders mee in een futureproof strategie. Stilstaan bij het borgen van competenties en kennis bijvoorbeeld, het onderkennen van verschillende drijfveren en het inventariseren van geschreven en vooral ongeschreven regels in het bedrijf. Ook hete hangijzers komen aan bod: de optie om opvolging toch maar buiten de familie te zoeken, een noodopvolgingsplan of zelfs een plan B voor het hele bedrijf.

Aandacht is er ook voor de verschillende belangen van betrokkenen. Zo kunnen familieleden de rol van directeur-grootaandeelhouder vervullen, aandelen hebben, alleen maar werkzaam zijn in het bedrijf of ‘gewoon’ familie’ zijn.

DISC-analyse

Niet iedere zoon of dochter is ook in de wieg gelegd om het bedrijf automatisch over te nemen, is de nuchtere constatering van Herma. “Wanneer is iemand een geschikte ondernemer? Welke competenties, drijfveren en kwaliteiten moet je hebben? En aan wie is het om dat te bepalen? Om die reden brengen we bij Alfa vaak de DISC-persoonlijkheidsanalyse ter sprake.” DISC is een instrument dat Alfa veel gebruikt om patronen in gedrag en communicatie naar boven te brengen. Om eraan toe te voegen: “Het bedrijf niet kúnnen voortzetten is een probleem. Maar niet willen ook. Het komt ook voor dat opvolgers zeggen: eigenlijk wil ik het helemaal niet.”

Verlatende generatie

Oog hebben voor de volgende generatie is logisch. Maar de verlatende generatie is óók belangrijk, zegt ze. “Je moet goed kijken naar de posities van beiden. De overnemende partij moet financieel in staat zijn het bedrijf voort te zetten. Maar de overdrager moet wel de financiële middelen hebben om het leven te kunnen leiden dat wij of zij wil. En je bent nu geen ondernemer meer, maar wat ga je dan doen? Heb je daar over nagedacht?”

Fiscale consequenties

Is er nog leven na de derde generatiewisseling? Ja zeker, lacht Herma. Met een aantal tips helpt zij haar toehoorders op de goede weg.  En Herma zou geen fiscaal adviseur zijn als ook die consequenties niet aan bod zouden komen.

Afspraak maken, vrijblijvend?

Wil je graag in een één-op-één-gesprek met Alfa nog eens doornemen waar jouw toekomst ligt als familiebedrijf in de recreatiesector? Herma praat graag verder. Neem gerust contact op.

Herma Brinkhuis

Herma Brinkhuis

Senior fiscaal adviseur

088 2532803 | hbrinkhuis@alfa.nl


Meer over Herma