Banner

Machiel Kars terug bij Alfa

18 januari 2021 | Door:  Trees Fokkinga

Na een klein uitstapje is Machiel Kars weer terug bij Alfa. Een kennismaking met deze ervaren accountant en relatiemanager die werkt voor klanten in het mkb, lid is van het managementteam bij Alfa in Fryslân en energie krijgt van het behalen van doelen met het team. “Ik vind het belangrijker om iets te doen wat ik leuk vind.”

“Het voelt vertrouwd om weer terug te zijn bij Alfa. Ruim tien jaar geleden ging ik aan de slag bij Alfa in Zwolle. Ik was daar accountant mkb en wilde, na afronding van mijn mastertraject Persoonlijk Leiderschap in 2019 doorgroeien. Op dat moment waren er geen mogelijkheden voor mij. We hebben dat open en eerlijk besproken en het is mijn eigen keuze geweest om verder te gaan kijken.” Machiel ging bij Flynth aan de slag als senior accountant en werd lid van het managementteam van het nieuw te vormen cluster Zuiderzee. “De organisatie is groter en je werkt meer centraal gestuurd. Hierdoor had ik minder bewegingsvrijheid en dat is juist een van de aspecten die ik fijn vind in mijn werk. Daarom heb ik weer contact gezocht met Alfa en op dat moment waren er meerdere vacatures voor de functie relatiemanager mkb. Uiteindelijk heb ik de keuze gemaakt om te gaan werken voor Alfa in Fryslân.”

Lokaal betrokken in Leeuwarden, Sneek en Buitenpost

Alfa in Leeuwarden is een prachtig kantoor, nieuwbouw (oplevering 2019), volledig duurzaam: kortom een hele fijn werkomgeving. We werken nauw samen met de kantoren in Buitenpost en Sneek. Het is fijn om lokaal betrokken te zijn. Klanten kunnen makkelijk binnenlopen, we zijn dichtbij. In verband met corona gaan ook veel meer werkzaamheden digitaal. Dat is wel even wennen, maar Alfa heeft het goed ingeregeld. Zo kunnen we beeldbellen met klanten en medewerkers. Waar mogelijk vinden er ook gesprekken plaats op kantoor en/of het bedrijf van de klant. Uiteindelijk vind ik dit het meest prettig, face tot face, elkaar recht in de ogen aankijken maar we moeten het nu doen met de coronarichtlijnen en dan zie je dat er heel veel mogelijk is op andere manieren.”

24/7 inzicht geven in financiële gegevens

Inmiddels zit Machiel ook in het managementteam van Alfa Fryslân. Ik vind het mooi om met mijn collega’s op beleidsniveau na te denken. De afstemming tussen de Raad van Bestuur en kantoren is prettig. En daarbij gaan ze discussies niet uit de weg. Er wordt echt naar je geluisterd. Ook mogen we lokaal keuzes maken en dat geeft vrijheid. Ik zie nog veel kansen voor transportbedrijven en lokale mkb- en agrobedrijven. We kunnen deze bedrijven 24/7 inzicht geven in financiële gegevens om de bedrijfsvoering te optimaliseren. Hiervoor bieden we oplossingen, die heel veel voordelen voor klanten bieden. Zeker in deze onzekere tijden! Het is nu extra belangrijk om dichter op je cijfers te zitten, om je managementinformatie bij de hand te hebben. Zo hebben horecabedrijven en de retail het heel moeilijk in Fryslân. We proberen extra betrokken te zijn bij onze klanten en ze te begeleiden. De overheid initeert maatregelen en we kijken uiteraard of onze klanten hiervoor in aanmerking komen. Ik wil klanten ook inspireren om meer na te denken over duurzaamheid. Je moet weten welke subsidies er nog zijn en wat de momenten zijn om te investeren. Daarvoor heb ik veel aandacht!

Oog voor de interne bedrijfscultuur

2020 was een lastig jaar voor heel veel bedrijven. Ook voor Alfa in Leeuwarden, Buitenpost en Sneek. “Er zijn wat wisselingen geweest. Er kwamen nieuwe medewerkers en een aantal ervaren collega’s vertrokken. Dat zorgde voor wat onrust. Bij klanten, maar ook bij medewerkers. Inmiddels is de formatie goed op orde en dat geeft in die zin rust. Ook al werken we nu meer op afstand, we proberen er echt te zijn voor onze klanten, nog meer in deze tijden. We zijn betrokken. Er is hier veel aandacht voor.

Elke maandag of dinsdag starten we met het mkb-team de week. We wisselen ervaringen uit, brengen elkaar op de hoogte van elkaars klanten en beoordelen samen waar we toegevoegde waarde kunnen leveren. Dat brengt ons dichter bij elkaar. We zitten boven op de bal en hebben ook heel veel oog voor de interne cultuur. Je ziet door de tweede lockdown dat het voor collega’s ook zwaarder begint te worden. Collega’s moeten zoveel als mogelijk thuiswerken. We proberen nog meer naar elkaar om te zien. We moeten er met z’n allen doorheen.”

“Ik ga er iets moois van maken”

Het zijn wat dat betreft rare tijden. Machiel is getrouwd en heeft vier kinderen. “Ze zijn allemaal thuis. Gelukkig redden ze zichzelf goed, en helpen elkaar.” En als het te druk wordt, gaat Machiel even lekker naar buiten. Wandelen met de hond zorgt voor ontspanning. En daarnaast houdt hij van koken en bakken.

Machiel blikt nog even terug: “2020 was een roerig jaar en ondanks alles hoop ik 2021 met frisse energie, en heel veel plezier bij Alfa te werken. Ik ga er iets moois van maken.”

Werken bij Alfa

Wil je doorgroeien in je vak en lijkt het je leuk om ook bij Alfa te werken? Kom eens vrijblijvend een kop koffiedrinken.

Alle vacatures van Alfa

Trees Fokkinga

Trees Fokkinga

Lokaal Recruitment I Sales I M&C

088 2532313 | tfokkinga@alfa.nl


Meer over Trees