Banner

Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht!

december 2019 | Door:  Tisja de Wit - Slager

De Sint is weer in het land, menig schoen is gezet en zeer waarschijnlijk bezoekt hij ook dit jaar weer jouw bedrijf om de kinderen van je werknemers of jouw werknemers te trakteren. Waar nodig je de Sint eigenlijk uit?

Op de werkplek

De bijdrage van de fiscus aan jouw sinterklaasfeest is het grootst als je het organiseert op de werkplek. Dat is bijvoorbeeld in de kantine of in het magazijn. 

Onbelast

Een sinterklaasfeest op de werkplek is onbelast. Dat geldt ook voor de consumpties, zoals chocolademelk, pepernoten en een drankje voor vader en moeder. Let op: verstrek je ook een maaltijd tijdens het sinterklaasfeest? Dan breng je een forfaitair bedrag van € 3,35 per maaltijd per werknemer onder in de vrije ruimte van de werkkostenregeling.

Cadeau in de werkkostenregeling

Geef je voor sinterklaas een klein cadeautje aan je werknemer, zoals een chocoladeletter? Persoonlijke geschenken tot € 25 kun je onbelast aan je werknemer geven. Kom je boven dit bedrag uit? Dan kun je de cadeaus onderbrengen in de vrije ruimte van de werkkostenregeling. Het cadeautje is dan voor de werknemer belastingvrij.

Vrije ruimte

Blijft de waarde van alle cadeautjes samen met alle andere vergoedingen en verstrekkingen dit jaar binnen de vrije ruimte van 1,2% van de loonsom, dan betaal je als werkgever geen belasting. Dat is anders als de waarde boven deze grens uitkomt. Je betaalt dan 80% belasting via de eindheffing.

Niet op de werkplek

Organiseer je het sinterklaasfeest niet op de werkplek, dan is het hele feest belast loon. Je zult dan de kosten over de deelnemende werknemers moeten verdelen en hen hiervoor belasten. Wil je dit niet, dan zal je het hele feest moeten onderbrengen in de vrije ruimte van de werkkostenregeling. 

Aftrekbaar van de winst

Is het Sinterklaasfeest belast loon, dan zijn de kosten voor jou 100% aftrekbaar. Dit geldt ook voor kosten waarover je de eindheffing van 80% in werkkostenregeling betaalt. Is het feest niet belast, dan zijn de kosten slechts beperkt aftrekbaar. Voor niet-rechtspersonen, zoals een eenmanszaak, bedraagt de aftrek in beginsel 80% en voor rechtspersonen, zoals een B.V., in beginsel 73,5%.

Tisja de Wit - Slager

Tisja de Wit - Slager

Directiesecretaresse

088 2532933 | tslager@alfa.nl


Meer over Tisja