Banner

Hoe Patrick Stoltenkamp de markt voor sprinklerinstallaties op zijn kop zet

20 januari 2022 | Door:  Tisja de Wit - Slager

Hij startte ooit met een mbo-4-opleiding en rondde uiteindelijk een Nyenrode-studie af. Inmiddels heeft hij op 33-jarige leeftijd al negentig medewerkers in dienst en groeien zijn twee bedrijven nog steeds. Eén van die twee is VST Fire Solutions, werkzaam in een sector die het nieuwe toetreders op alle mogelijke manieren lastig maakt. En dan stelt hij ook nog eens maar één eis aan toekomstige sollicitanten: ze moeten gemotiveerd zijn. Nee, je kunt Patrick Stoltenkamp moeilijk een doorsnee-ondernemer noemen. Een ondernemer die min of meer toevallig zijn eigen bedrijven is gestart. “Dat mijn vroegere directeur besloot zijn bedrijf niet aan mij te verkopen, daar ben ik hem nog altijd dankbaar voor.”

Hij heeft net de handtekening gezet onder een grootschalig nieuwbouwplan in Houten, de thuisbasis voor de twee ondernemingen van Patrick Stoltenkamp: VST Fire Solutions en Trajectum Engineering. Het is het bewijs dat het met zijn twee bedrijven - ondanks de coronapandemie - voor de wind gaat. En dat in amper drie en een half jaar tijd.

“Bij mijn vorige werkgever, een installatie-adviesbureau, heb ik een businessplan geschreven om het bureau verder te laten groeien. Ik zou de aandelen van de directeur overnemen. Die besloot de verkoop op het moment suprême echter niet te door te zetten. Vervolgens ben ik het plan zelf gaan uitrollen.”

Zijn bedrijven

Met Trajectum Engineering begint hij met het 3D-modelleren van installaties, een enorme groeimarkt. Trajectum verzorgt voor installateurs de werkvoorbereiding en maakt ontwerpen, berekeningen en 3D-werktekeningen voor installaties, zoals sanitair, klimaatregeling en - daar komt zijn tweede bedrijf om de hoek kijken - VST Fire Solutions.

Verticale ketenintegratie

“Een zwaar gereguleerde markt, gedomineerd door een klein aantal partijen”, constateert Patrick. Het is ook een markt met kansen. “De huidige partijen zijn voornamelijk een soort veredelde inkooporganisatie. Wat wij doen is verticale ketenintegratie. Vanaf de bron tot en met de installatie doen we alles in eigen beheer. Dat betekent dat je een kapitaalintensief bedrijf bent: je hebt met alle facetten van de economie te maken. Door die in één hand te houden, onderscheiden we ons in de markt. De sprinklerfabriek in Houten zetten we neer om een duurzaam concurrentievoordeel te behalen. In heel Nederland staan twee lasrobots, alle andere partijen kopen hun sprinklerbuizen gelast in. Wij kopen zo’n robot en gaan zelf die buizen lassen en poedercoaten. Als je wilt meetellen dan moet je het anders doen.” 

Instappen zonder ervaring of diploma’s

Het verklaart de snelle groei van VST Fire Solutions. Een groei die dwars tegen alle verhalen over personeelskrapte op de markt ingaat. Patrick: “Je kunt twee dingen doen: mensen duur inkopen, wat we soms ook doen, of mensen zelf opleiden. Bij ons kun je instappen zonder ervaring of diploma’s. Het enige wat je mee moet brengen is motivatie. Wij leren je het vak wel. Als je zonder diploma’s van school komt, start je in de buitenploeg. Zo’n sprinklerbuis weegt veel. De eerste maand heb je dan ook iedere dag spierpijn. Maar als je daar doorheen komt, dan beschik je over de juiste motivatie. De juiste motivatie om stappen te kunnen maken en te kunnen groeien. Medewerkers groeien vervolgens door tot monteur, sprinklertechnicus, BIM-modelleur of projectleider. Wil je starten in een binnenfunctie, dan heb je een hbo-diploma nodig óf je moet uitzonderlijk gemotiveerd zijn.”

Voor een carrière in de sprinklerinstallaties bestaan geen opleidingen. Door de coronacrisis komen er bijvoorbeeld veel afgestudeerden in luchtvaarttechniek zijn kant op. Maar ook mensen die niet precies weten wat ze willen.

Google-kantoor

Om zijn mensen de meest comfortabele en inspirerende werkplek te bieden, wordt de nieuwe locatie vergelijkbaar aan het ‘Google-kantoor’ belooft Patrick. “Een superdynamisch en hip kantoor, met voldoende ruimte om rustig alleen te werken en ruimtes om samen te werken. Er komt een gym waar je onder begeleiding kunt trainen, op het dak komt een sportkooi en voetbalveld. We vinden het belangrijk dat er naast hard werken en persoonlijke ontwikkeling ook ruimte is om te ontspannen. Dit faciliteren we dan ook graag.”

Netwerk van mensen

Net 33 en dan al twee bedrijven met negentig man en vrouw personeel - and counting. “Als ondernemer sta je aan de top van de piramide. Maar ik heb er inmiddels wel voor gezorgd dat ik goede mensen om me heen heb. Ik heb een netwerk van mensen die een bedrijf hebben geleid of verkocht en die nu aan het genieten zijn. In mijn advisory board heb ik zeer ervaren entrepreneurs, een groep van wijze mensen die mij begeleiden op het gebied van onder meer strategie.”

Snelle reactietijd Alfa

Ook het Alfa-kantoor in IJsselstein behoort tot de ‘inner circle’. Een contact dat toevallig tot stand kwam - en eigenlijk ook weer niet. “Op Nyenrode had ik Franklin Warlich als studiegenoot, die nu directeur van Alfa Heythuysen is. Die kwam met Alfa aan. En achteraf blijkt dat een aantal van mijn zakenrelaties ook klant bij Alfa is. We zijn qua financiën en administratie zelf onderlegd. Zo heb ik het financieel memorandum voor de nieuwbouw in Houten zelf geschreven. Maar ik zie ook dat we veel accountantgerelateerde informatie moeten verstrekken aan financiers en leveranciers. Nu zijn we bijvoorbeeld ook bezig om te sparren over de nalatenschap: hoe laat ik het bedrijf en het vermogen in de toekomst goed achter voor mijn kinderen? Daar heb je dan Alfa weer voor. De snelle reactietijd van Alfa ervaar ik altijd als heel fijn.” 

Tisja de Wit - Slager

Tisja de Wit - Slager

Directiesecretaresse

088 2532933 | tslager@alfa.nl


Meer over Tisja