Banner

Sparren met boeren is een grote hobby van Herald

22 maart 2021 | Door:  Herald Aalderink

Zijn ouders hebben een bedrijf met melkkoeien en in het verleden ook fokzeugen in Vriezenveen, dus de liefde voor de agrarische sector zat er al vroeg in. Al geeft hij eerlijk aan, dat hij liever op de trekker zat, dan tussen de koeien en de varkens. Al snel wist hij dat hij wel iets in de agrarische sector wilde doen, maar dat het overnemen van het bedrijf niet zijn ambitie was. Een baan als voeradviseur of bankadviseur leek hem wel wat.

Van VWO naar Alfa

“Na het afronden van het VWO heb ik de Hogere Agrarische School gedaan op het IAH Larenstein in Deventer, met als studierichting Nederlandse landbouw. Tegen het eind van deze opleiding in het voorjaar van 1997 heb ik diverse sollicitaties gedaan, waaronder bij Alfa Accountants en Adviseurs in Hoogeveen.”  Alfa was in 1997 mede met het oog op de invoering van een nieuw mestbeleid per 1-1-1998 bezig om door te schakelen van 3 bedrijfsadviseurs op het gehele werkgebied naar minimaal 1 bedrijfsadviseur op elke vestiging. “De klik met de mensen op kantoor Hoogeveen was gelijk goed en het is een mooie functie, dus ik heb deze kans met beide handen aangegrepen, om er vervolgens ook niet meer weg te gaan. De eerste winter werd ik gelijk voor de leeuwen gegooid, omdat we lezingen gaven voor klanten, waarbij ik het nieuwe mestbeleid mocht gaan toelichten.  Spannend, uitdagend en leuk.”

Wat zijn zoal je werkzaamheden?

“In de beginjaren deed ik alle voorkomende bedrijfskundige werkzaamheden, zoals de gecombineerde opgave, mestboekhoudingen en het bespreken van het kengetallenrapport zelf. In de loop der jaren zijn de werkzaamheden met betrekking gecombineerde opgave en mestboekhoudingen verschoven naar collega’s, waardoor er meer ruimte ontstond aan de slag te gaan met begrotingen, financieringsaanvragen, RoM-werkzaamheden en het begeleiden van trajecten voor het certificering van MDV-stallen en het indienen van MIA-melding. Juist de diversiteit in de werkzaamheden maakt deze baan zo leuk en afwisselend. Het leukste blijven echter toch de gesprekken aan de keukentafel van de ondernemers, om te sparren over hun bedrijf, hun toekomstplannen en hun doelstelling.” Door Corona was dit onderdeel het afgelopen jaar wat lastiger, maar door gebruik te maken van Microsoft Teams waren nog veel gesprekken mogelijk. Inmiddels bestaat het team bedrijfsadviseurs op kantoor Hoogeveen uit 4 medewerkers. , “Dit maakt het mogelijk om taken en verantwoordelijkheden te delen, maar ook om met elkaar te sparren over complexe vraagstukken. Een absolute meerwaarde gezien de veelheid en complexiteit van wet- en regelgeving!”

Wat doe je in je vrije tijd?

“Ik ben getrouwd met Esther en samen hebben we 3 kinderen, Jorick(18), Matthijs(16) en Renske(13). In mijn vrije tijd houd ik mij bezig met wandelen, mountainbiken, zaalvoetbal en bezoek ik met mijn beide zonen, vrienden of collega’s graag een wedstrijd in de Grolsch Veste, het stadion van mijn favoriete club FC Twente.

Om mijn hobby trekkerrijden te onderhouden, rijd ik het najaar tijdens de maisoogst op de trekker bij een plaatselijk loonbedrijf. Daarnaast is ook maatschappelijke betrokkenheid een belangrijk onderdeel in mijn leven. Zo ben ik penningmeester van het bestuur van de Christelijke Boekwinkel “De Akker” in Vriezenveen en ben ik penningmeester van de Stichting Sadiki. Deze stichting ondersteunt vanuit een Christelijke levensovertuiging middels kindsponsoring en sponsoring op projectbasis arme gezinnen in Kenia met als doel deze kinderen toekomstperspectief te geven.”

“Voor al je bedrijfskundige vragen, kun je contact met me opnemen of met één van mijn collega’s.”

Herald Aalderink

Herald Aalderink

Bedrijfskundig adviseur

088 2532202 | haalderink@alfa.nl


Meer over Herald