Banner

Timmeren aan de bruto marge, met het Alfa Management Paneel

18 april 2024 | Door:  Mark van de Ketterij

De bouw mag dan niet de meest gelukkige tijden kennen: Wouter en Rick van de Kamp en Jan Bouw kunnen de productie van houten kozijnen, ramen en deuren amper nog aan. Producten die bij Bouwkamp wat mogen kosten vanwege de goede kwaliteit. "We hebben een paar aannemers als klant die alleen maar huizen bouwen voor het hogere segment." Toch is een scherpe focus op de cijfers essentieel, aan de Beitelweg in Putten. Alfa hielp de ondernemers aan een handig stuk gereedschap: het Alfa Management Paneel.

Fraaie staaltjes vakwerk domineren de pagina met 'Ons werk' op de website bouwkamp-putten.nl. De drie ondernemers zijn thuis in het hogere segment van de markt. Waar veel bouwprojecten momenteel stagneren, staan de machines van Bouwkamp niet stil. "Alles wat bijzonder is of waar je moeilijk aan kunt komen maken wij", omschrijft Wouter in één zin het leveringsprogramma. "Ik had bij een klein timmerbedrijfje gewerkt, was het zat en ben bij mijn ouders het kalverbedrijf ingegaan. In een werkplaatsje thuis maakte ik wat kozijnen. En dat is een beetje uit de hand gelopen."

Starten middenin de bankencrisis

Hij begint samen met zwager Jan Bouw. Broer Rick van der Kamp deed als zzp'er in de bouw min of meer hetzelfde werk en sluit uiteindelijk ook aan. Ruim tien jaar terug, middenin de bankencrisis, is Bouwkamp een feit. Niet dat het ooit crisis is geweest voor de drie. "We zitten over het algemeen in het hogere segment. Dat betekent dat wij voor aannemers en kleinere bouwbedrijven kwalitatief hoogwaardige kozijnen kunnen leveren. Ja, dat zijn mooie klanten." In de eigen spuiterij worden de kozijnen geverfd.  "Anders moet je dat ook weer uitbesteden." Broer Rick leidt de werkplaats, Jan is veel buiten aan het monteren. Wouter is er voor de werkvoorbereiding, het klantencontact, de offertes en het inmeten.

Volautomatisch produceren

In 2019 komt er een bewerkingscentrum, om volautomatisch te produceren. "Zo dachten we personeel buiten de deur te houden. Maar we kregen het juist twee keer zo druk. Het paste allemaal niet meer in de schuur waar we zijn begonnen. We hebben nu een nieuwe werkplaats." Inmiddels zijn er twee medewerkers en één parttimer, voor de administratie.

Alfa Management Paneel

En er is assistentie vanuit Alfa, in Barneveld. "Alfa deed al de boekhouding voor het kalverbedrijf van mijn ouders. Het beviel altijd goed. En tot op de dag van vandaag bevalt het ook ons goed." Met dank aan het Alfa Management Paneel: een klantvriendelijk softwarepakket dat ondernemers de ontwikkeling van begroting, resultaten en liquiditeit laat zien. Of Wouter iemand is die bovenop de cijfers zit? "Voorheen nooit zo. We keken wel hoe het liep. Maar we hebben fors geïnvesteerd. Dat moet toch betaald worden. Je moet weten of je geld verdient of moet bijsturen. De cijfers houden we nu goed in de gaten."

‘Elk kwartaal ervoor zitten’

Bouwkamp gebruikt de Plus-versie van het pakket, dat de cijfers per maand samenvat.  Daarnaast is in de Plus-versie de begroting opgenomen en zijn kengetallen inzichtelijk. Wouter. "Aan het eind van elk kwartaal nemen we de voorraden op en gaan we met klantbeheerder Mark van de Ketterij ervoor zitten. Dan lopen we overal doorheen. Het voordeel van het Alfa Management Paneel is dat je mooi kunt zien wat de verschillen zijn ten opzichte van wat begroot is. Je weet wat de marge is, je weet alles. Het is heel overzichtelijk. Eens per maand zou mij te veel tijd kosten. En ik ben een gevoelsmens: ik heb veelal wel aardig in beeld wat er gebeurt en hoe het gaat. Het Alfa Management Paneel is meer de bevestiging dat het echt zo is."

‘Bruto marge goed in de gaten houden’

Ook omdat klantbeheerder Mark via het cloudpakket online hetzelfde inzicht heeft. "Hij wijst ons erop als de kosten uit de pas lopen. Of als we te weinig marge overhouden, doordat klussen te scherp zijn aangenomen. Je bruto marge is gewoon heel belangrijk om goed in de gaten te houden. Als die niet goed is, kun je in het Alfa Management Paneel zoeken waar het in zit: waar het geld gebleven is, in welke kosten het nou zit en hoe we de marge weer omhoog kunnen krikken. Ja, daar ga ik actief mee aan de slag."

Mark van de Ketterij

Mark van de Ketterij

Senior klantbeheerder

088 2531512 | mvdketterij@alfa.nl


Meer over Mark