Banner

Kansen voor agrarische samenwerking

5 maart 2021 | Door:  Marco te Grotenhuis

Nu al weer bijna  20 jaar geleden is er in het kader van een afstudeerproject vanuit Alfa Accountants en Adviseurs, onderzoek gedaan naar het thema “Samenwerken tussen agrarische ondernemers”. Destijds een relatief onbekend terrein wanneer het ging om volledige samenwerking. Buiten de landbouw vaak omschreven als fusie.  

Ontwikkelingsrichting

Veel landbouwbedrijven hebben te maken met het vraagstuk van ontwikkeling op de lange termijn. Voor een deel van de bedrijven is de ontwikkelingsrichting  helder. Vaak is er een overnamekandidaat, voldoende rendements- en inkomensperspectief en binnen de geldende regelgeving nog ruimte voor ontwikkeling in wat voor richting dan ook. Er zijn echter ook bedrijven waarvoor de lange termijn ontwikkelingsrichting onvoldoende duidelijk is.  

Het niet duidelijk zijn van de ontwikkelingsrichting heeft vaak te maken met zaken als: beperkingen  rondom Ruimtelijke Ordening en Milieu, onvoldoende rendementsperspectief voor een volgende generatie, geen bedrijfsopvolger, etc.. Nu hoeft dit op zich voor jouw bedrijf en gezin natuurlijk niet een probleem te zijn. Immers doorgaan met je bedrijf tot “je pensioen” en dan in zijn  geheel verkopen is ook een ontwikkelingsrichting!

Samenwerken als ontwikkelingsrichting

Een recente studie van het CBS geeft aan dat 59% van de landbouwbedrijven geen opvolger heeft. Daarnaast kennen we initiatieven als “Boer zoekt Boer” van het NAJK, die ook aandacht geven aan het thema bedrijfsopvolging. In het onderzoek van destijds was één van de conclusies dat volledige samenwerking (samenvoeging van bedrijven) tussen agrarische ondernemers een goede alternatieve ontwikkelingsrichting kan zijn en dat het kansen biedt voor thema’s als continuïteit, inkomensperspectief, bedrijfsopvolging en zeker ook arbeidsplezier.

Kansen en mogelijkheden

Graag delen we met jullie de kansen en mogelijkheden vanuit het onderzoek en deels vertaald naar de ontwikkelingen van vandaag:

Zijn er dan alleen maar voordelen? Nee helaas niet. Een nadeel dat destijds in het onderzoek naar voren kwam, was het opgeven van volledige individuele vrijheid. Het is echter in de huidige tijdsgeest  maar zeer de vraag in hoeverre dit nadeel opweegt tegen de vele voordelen!

Meer weten?

Nieuwsgierig naar het thema “Samenwerken tussen Agrarische ondernemers”? Neem dan contact op met je adviseur van Alfa, met ruim 30  kantoren zijn wij overal dichtbij.  Wij vertellen je graag meer over de kansen en mogelijkheden van samenwerken met de bedrijfskundige, fiscale en juridische aandachtspunten van vandaag!

Marco te Grotenhuis

Marco te Grotenhuis

Relatiemanager

088 2531415 | mtegrotenhuis@alfa.nl


Meer over Marco