Banner

Column Vallei Business: is de accountancy wel sexy genoeg

24 april 2023 | Door:  Rob den Hollander

In februari stond in de Volkskrant een column dat jongeren liever voor een 'sexy' beroep kiezen, in plaats van bijvoorbeeld accountant.

Onbegrijpelijk! De wereld van de  samenstelpraktijk is immers veel meer dan alleen het opmaken en bespreken van jaarcijfers. De accountant van tegenwoordig is de ‘trusted advisor’ van ondernemers. Daarbij zijn cijfers nog steeds de basis van het goede gesprek. Steeds meer actuele cijfers overigens. Dat is mogelijk door digitalisering en koppeling van administratiesystemen. Mooie gesprekken met ondernemers levert dat op, zoals wat te doen om de doelstellingen van dat jaar te halen. Als coach van de ondernemer stellen we ook ‘lastige’ vragen, zoals over de strategie van de onderneming. Vanuit de filosofie van Simon Sinek immers niet verkeerd om als onderneming scherp te hebben wat jou nu onderscheid van de concurrentie, oftewel duidelijk hebben wat je ‘why’ is en wat je wilt neerzetten. Immers, ‘als je niet weet naar welke haven je vaart, is geen enkele wind gunstig’ (Seneca, 46 n.C.). Hoe zinvol en gaaf is dat, of zoals dat tegenwoordig heet, hoe ‘sexy’ is dat om ook die rol te hebben?

Gelijktijdig is het ook begrijpelijk dat jongeren het beroep van accountant niet aanspreekt. Want wie vertelt ze hoe leuk het is, en wat ze bij een accountantskantoor nu écht doen?

Met deze column hoop ik bij te dragen aan een beter beeld van werken op een accountantskantoor. Want als accountant bij Alfa sta je er niet alleen voor maar werk je samen voor de klant met een team van collega’s. Denk aan belastingadviseurs die de ondernemer fiscaal adviseren. Geld verdienen kan namelijk op twee manieren; minder uitgeven is er daar één van. Maar op ons kantoor kun je ook een jurist, een estate planner en bedrijfskundigen tegen het lijf lopen. En alsof dat nog niet genoeg is, zijn een aantal collega’s ook gecertificeerd DISC adviseur waaronder ikzelf.

Ben je op zoek naar meer zingeving? Ook dan is de accountancy, en Alfa in het bijzonder, voor jou geschikt. Wij zijn B-corp gecertificeerd en daarmee het duurzaamste accountantskantoor van Nederland. Noblesse oblige: Wij adviseren ondernemers ten aanzien van duurzaam ondernemen. Anders gezegd, de onderneming ‘toekomstbestendig’ te maken. Als accountant neem je dat aspect in je gesprekken met de ondernemer mee. Niet voor niets zijn we trots ambassadeur van ‘Living Lab Regio Foodvalley Circulair’!

Sexy Aantrekkelijk, niet? 

Rob den Hollander

Rob den Hollander

Directievoorzitter

088 2531404 | rdenhollander@alfa.nl


Meer over Rob