Banner

Column BouwBelang: Het einde komt weer in zicht

21 september 2023 | Door:  Gerrald Heijnen

Het derde kwartaal zit er al weer bijna op en het vierde kwartaal dient zich alweer aan. Het vierde kwartaal brengt voor ondernemers en bedrijven vaak een golf van fiscale en financiële activiteiten met zich mee. Bedrijven en ondernemers proberen hun financiële zaken op orde te krijgen voordat het nieuwe jaar begint. Daarbij hoort zeker op de agenda te staan het evalueren van investeringen, fiscaal optimaliseren van investeringen en het optimaliseren van de structuur. Maar ook het bekijken van het fiscaalvriendelijk uitkeren van bonussen naar personeel kan hier onderdeel van zijn.

Het is zaak om tijdig met het plannen en evalueren te beginnen. Het uitvoeren van de actiepunten die hieruit voortvloeien kunnen veel tijd in beslag nemen. Zeker wijzigingen in de structuur, maar ook het doen van een investering is niet zo maar geregeld.

Het vierde kwartaal is ook het kwartaal dat de wijzigingen in belastingwetten in het belastingplan openbaar gemaakt worden. Ook dit belastingplan kan van invloed zijn op de toekomstige strategieën van het bedrijf. Nu het kabinet demissionair is zullen grote wijzigen naar verwachting uitblijven. Toch is het cruciaal om op de hoogte te blijven van eventuele wijzigingen en deze mee te nemen in de overwegingen bij het plannen van fiscale acties. Een overzicht van de wijzigingen en hun gevolgen zal na Prinsjesdag te zien zijn op de website van Alfa-accountants (www.alfa.nl). Jaarlijks maken wij een overzicht van de wijzigingen met daarbij een toelichting en mogelijke acties.

Kortom, het laatste kwartaal van het jaar markeert een periode waarin u het fiscale huis op orde kan krijgen. Of het nu gaat om het optimaliseren van belastingverplichtingen, het benutten van belastingvoordelen of het plannen van financiële strategieën.

Deze column is gepubliceerd op BouwBelang.