Banner

“Dit is precies de oplossing voor het probleem dat we al jaren hebben”

10 oktober 2022 | Door:  Kees Cuperus

De wereld verbeteren kan op verschillende manieren. Ondernemer Bernard Wesseling doet het met licht. Met zijn bedrijf SolarWoodle combineert hij natuur en techniek op een opvallende manier. Met slimme chips kan de verlichting exact op de wensen van de klant worden toegesneden, net als de houten armatuur. Recreatie- en campingexploitanten hebben zijn armaturen al ontdekt, andere markten volgen snel. “En we gaan internationaliseren.”

Maar buitenverlichting op zonne-energie, die wás er toch al? Bernard knikt. “Ja, je hebt natuurlijk wel solarverlichting uit China. Dat kost niks maar dan heb je ook niks. Ik had altijd al het idee dat het duurzamer en betrouwbaarder kon. Wij zijn jaren aan het ontwikkelen geweest voor dit product. Het is op en top betrouwbaar en het heeft een mooi design.”

In zijn bedrijf SolarWoodle in Ede houdt Bernard het gehele proces in eigen hand. “Alle onderdelen komen van lokale partners. We ontwerpen op basis van de specificaties van de klant en bouwen armaturen op in de eigen werkplaats. We leveren dus op maat, maar wel voor een reële, eerlijke prijs. Onze verlichting is in de total cost of ownership veertig procent voordeliger ten opzichte van bekabelde verlichting. En omdat we alles in Nederland laten produceren, hebben we de hele keten in de hand en kunnen we ook goede garanties geven. In de winter kan een lamp makkelijk tien uur branden. In de rest van het seizoen de hele nacht. Er is geen enkele andere fabrikant die dat aandurft.”

De kracht van de nacht

Niet dat hij heel Nederland ’s nachts wil laten baden in het licht, ook al is de energie afkomstig van de zon. Bernard: “Ik zeg altijd benut de kracht van de nacht. Hoe minder verlichting, hoe beter het is. En heb je het idee dat je voor de veiligheid wat te kort komt, dan zet je er gewoon een paar bij. Je hoeft alleen maar een gat in de grond te graven, dat is alles. Er zit heel slimme software in en een heel efficiënte chip. En we maken gebruik van een superefficiënte lens die heel ver straalt.”

Predikant

De technische passie zat er al vroeg in bij Bernard. “Ik heb de mts gedaan. Daarna ben ik ontwikkelingswerk gaan doen. Ik ben opgegroeid met het idee om het licht te verspreiden in de wereld”, zegt hij lachend, met een knipoog naar het beroep van pa Wesseling die predikant was. Als ontwikkelingswerker groeit zijn interesse voor duurzaamheid. “Ik ben heel veel in Afrika geweest. In de rijke landen in het westen hebben we de techniek om iets tegen de klimaatverandering te doen. Maar wat doen regeringen? Niets. In Afrika kunnen mensen zich er niet tegen wapenen. Die mensen hebben geen vrije keuze, wij in het westen wel.”

Recreatie Vakbeurs

Zijn eerste klanten zijn recreatieparken en campings. Min of meer toevallig, vertelt Bernard. “In het begin ben ik met het product in de auto het land door gaan rijden, als een echte zolderkamerondernemer. Totdat ik een keer op de Recreatie Vakbeurs in Hardenberg stond. ‘Dit is precies de oplossing voor een probleem dat wij al jaren hebben’, was de reactie van veel recreatiebedrijven. Die hebben na een jaar of zeven, acht altijd te maken met kortsluiting in die dingen. Dat vraagt veel onderhoud.”

Inmiddels is zijn marktterrein verder uitgebreid: hotels, begraafplaatsen, zorginstellingen, bedrijven, gemeentelijke instellingen. “We leveren ook aan consumenten met een hoger budget, die op zoek zijn naar maatwerk en sfeer.”

‘We gaan internationaliseren’

Consequentie van het commerciële succes is dat een verhuizing onvermijdelijk is, om de productielijn meer ruimte te geven. Ambitieus: “En daarna gaan we internationaliseren. We kijken naar Engeland, Frankrijk en Duitsland. We kunnen redelijk makkelijk opschalen.” Drie man personeel heeft hij inmiddels in dienst. Lachend: “Twee jaar terug was ik nog alleen.”  Bernard zelf combineert de verkoop met de productontwikkeling.

Doordat alles van SolarWoodle uit eigen land komt, heeft hij ook in coronatijd weinig last gehad van tekorten. “Natuurlijk waren die er wel. Maar ik ga voor een goede relatie met mijn toeleveranciers. Niet voor de goedkoopste. Als er dan een keer een tekort is, wil zo’n leverancier best wel wat extra voor je doen.”

Extra punt met B Corp certificering

Ook in de relatie met zijn accountant is duurzaamheid een speerpunt. “Ik kwam Alfa tegen op de Recreatie Vakbeurs. Wij hebben best wel een ingewikkeld bedrijf. We zijn een productiebedrijf en een handelsorganisatie. Alfa heeft veel ervaring met productiebedrijven. En met hun B Corp certificering scoorde Alfa nog eens een extra punt. Ik ben er zeer tevreden over. Ik heb bewust gekozen voor kwaliteit, voor een lange relatie, voor een goed advies. Ik heb nog weleens de neiging dat ik te snel wil gaan. Dan zijn directeur Kees Cuperus, fiscalist Frank Kerkhof en senior assistent accountant Sander van Burgsteden er om te zeggen: en nu effe rustig aan, Bernard.”

Alfa Bennekom is vanaf 21 november 2022 gevestigd aan de Keesomstraat 11 in Ede. Lees hier meer over: https://www.alfa.nl/bennekom/actueel/alfa-verhuist-op-21-november-naar-ede

Kees Cuperus

Kees Cuperus

Directievoorzitter

088 2531650 | ede@alfa.nl


Meer over Kees