Banner

Vraag maar Raak: Mag ik mijn auto op de zakelijke balans zetten?

7 april 2021 | Door:  Frank Kerkhof

De auto houdt veel ondernemers bezig. Niet alleen het merk en type, maar zeker ook de fiscale behandeling. Zo vroeg een klant zich af of hij zijn personenauto op de balans mag activeren voor de kostenaftrek, als er niet veel zakelijk mee gereden wordt. Juist daar is recent nieuwe rechtspraak over.

“Op de balans van mijn bedrijf (keukeninstallatie) staan twee vervoermiddelen. Namelijk een bestelbus en een personenauto. Ik (Charles) gebruik de bestelbus uitsluitend zakelijk. De personenauto rijd ik vooral privé. Normaal rijd ik met de personenauto maximaal 4000 km per jaar, waarvan hooguit een paar honderd kilometer zakelijk.

Hoe zit dit allemaal fiscaal?”

In deze rubriek antwoorden onze specialisten op jullie vragen. Heb je een vraag voor één van onze specialisten, laat het ons dan weten.

Deze maand beantwoordt fiscalist Onno Clous een vraag over de aanschaf van een nieuwe auto. Mag of moet deze op de zakelijke balans staan?

Beste Charles,

Het is wat, hoe ingewikkeld de auto altijd is als het om belastingen gaat.

Vaak is het fiscaal voordelig een nieuwe auto die weinig wordt gebruikt, op de zaak te zetten. Dat geldt ook voor nieuwe auto’s die veel privé worden gebruikt. Omdat jij zo weinig zakelijk rijdt met jouw personenauto, moet je letten op de fiscale spelregels. Kan jouw personenauto wel op jouw ondernemingsbalans staan?

Je mag in principe zelf bepalen of je de auto tot jouw ondernemingsvermogen rekent. Maar als je de auto uitsluitend of nagenoeg uitsluitend (90% of meer) zakelijk gebruikt, dan moet jouw auto op de balans staan. Uit de rechtspraak volgt namelijk dat een auto waarmee niet meer dan 500 privékilometers (bijtellingsdrempel) worden gereden, verplicht op de balans moet.

Aan de andere kant is het niet zo dat een auto verplicht privé is (dus niet op de balans mag) als je er niet meer dan 500 zakelijke kilometers mee rijdt. De auto moet verplicht van de balans af, als je er 90% of meer privé mee rijdt.

Afhankelijk of je voldoende zakelijke kilometers rijdt, mag of moet de auto op de balans. 

In onderstaand schema zetten wij de mogelijkheden uiteen:

Dat dit niet allemaal theorie is, blijkt uit de rechtspraak. Onder andere dit arrest van De Hoge Raad en  deze uitspraak van Hof Arnhem-Leeuwarden.

Praktisch: jouw bestelauto

Jouw bestelauto mag of moet zelfs op jouw balans, omdat je jouw bestelauto eigenlijk alleen maar zakelijk rijdt. Houd wel een sluitende rittenregistratie bij, zodat je kunt bewijzen dat je met jouw bestelauto niet meer dan 500 privékilometers rijdt. Zo voorkom je de bijtelling. Vind je een sluitende rittenregistratie niet praktisch, dan kan je ook met ander bewijs aantonen dat je niet meer dan 500 privékilometers rijdt. Dit moet wel overtuigend bewijs zijn, bijvoorbeeld omdat je geen ruimte hebt voor passagiers, de bestelauto niet verzekerd is voor privégebruik, je de ritten goed met jouw agenda kunt onderbouwen of aan de hand van facturen waarop je het aantal kilometers hebt genoemd (black box). Je begrijpt: niet een sluitende rittenregistratie bijhouden kan een discussie met de belastingdienst tot gevolg hebben. Toch is een sluitende rittenregistratie geen garantie voor fiscale rust: de belastingdienst heeft de neiging rittenregistraties behoorlijk gedetailleerd te beoordelen.

Advies: rijd met de bestelauto alleen zakelijk

Let op: voor de btw-aftrek geldt het woon-werkverkeer als privé. Je hebt voor het privégebruik van jouw bestelauto geen aftrek van de btw op de brandstofkosten en onderhoud. Kun je het privégebruik niet goed aantonen, dan mag je uitgaan van een btw-correctie van 2,7% of 1,5% van de catalogusprijs.

Praktisch: jouw personenauto

Het is de vraag of je jouw personenauto op jouw balans mag zetten. Je moet dan aannemelijk kunnen maken dat je de personenauto voor ten minste 10% zakelijk rijdt. Dat kun je bijvoorbeeld doen door jouw zakelijke ritten bij te houden. Een sluitende rittenregistratie is niet nodig. En je moet kunnen uitleggen voor welke klussen je jouw bestelbus niet nodig hebt.

Natuurlijk moet je voor jouw personenauto wel een bijtelling opgeven om de kostenaftrek te corrigeren. Ook moet je de btw-aftrek corrigeren op basis van het aantal privékilometers of aan de hand van de 2,7%- of 1,5%-regeling.

Ik bel graag even met je om met elkaar te bespreken of jouw personenauto goed staat op de balans en hoe je de bijtelling voor jouw bestelbus kunt voorkomen. Als je een model voor een rittenregistratie van me wilt ontvangen, laat het me dan weten. Dat kan ik je dit model toesturen.

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel of wil je door Alfa ondersteund worden? Neem dan contact met ons op.

Frank Kerkhof

Frank Kerkhof

Directielid en fiscalist

088 2531024 | fkerkhof@alfa.nl


Meer over Frank