Banner

Wij gaan voor CO2 neutrale, plantaardige waardeketens in 2030

23 mei 2022 | Door:  Annemiek Pelle

Jeroen de Waaij is duurzaamheidsmanager bij Meelunie. Meelunie is een familiebedrijf dat al 155 jaar bestaat. Wereldwijd is ze een toonaangevende leverancier van plantaardige ingrediënten. In 2021 koos het bedrijf de nieuwe, meer maatschappelijke missie; ‘Plant Based Positive Impact’. Naast haar bijdrage in de transitie naar plantaardig, maakt Meelunie actief werk van het terugdringen van haar CO2-uitstoot. Jeroen is dan ook zeer verheugd dat hij het nieuwtje kan delen dat Meelunie sinds kort een CO2-neutrale organisatie is. Hoe Jeroen dit heeft bereikt, hoor je in podcastaflevering 7 van ‘Elise in #MVO-land’ van Elise Vonk.

MVO, duurzaamheid, circulair of nieuwe economie; menig ondernemer raakt verstrikt in dit doolhof. Alfa verbindt haar naam aan en ondersteunt de podcast van ‘Elise in MVO-land’. Elise Vonk onderzoekt in haar podcasts hoe je als ondernemer succesvol uit het doolhof komt en maakt podcast voor en  door ondernemers met duurzame ambities.

Drie tips:

CO2 reduceren en compenseren; het is cruciaal in je bedrijfsvoering! Deze drie punten uit het gesprek met Jeroen geven houvast bij jouw aanpak:

  1. CO2 reduceren in de keten is een hele klus. Na het in kaart brengen (uiteraard eerst van je eigen bedrijf) van de footprint van de keten, is het transparant communiceren met klanten en leveranciers - bijvoorbeeld op facturen – een vervolg. Zo ontstaat er bewustwording en inzicht.
  2. Presenteer de informatie in kleine, hapklare brokken. Niet te veel tegelijkertijd en bij voorkeur visueel – bijvoorbeeld een video of een infographic - zodat collega’s en ketenpartners zich er iets bij voor kunnen stellen.
  3. Omring jezelf met sterke partners die je kunnen begeleiden in het behalen van je CO2-doelstellingen. FairClimateFund is bijvoorbeeld zo’n partij die kennis & ervaring heeft van de carbon markt en tegelijkertijd garant staat voor social impact.

Meer informatie:

Over Elise Vonk:

Elise Vonk werkt bijna 20 jaar in duurzaamheid en is naast ondernemer en technisch bedrijfskundige ook MVO-communicatie expert. In september 2021 kwam het boek 'Impactvol ondernemen in de praktijk' uit, waarvan ze co-auteur is. Daarnaast is ze initiatiefnemer van de podcast 'Elise in MVO-land' voor & door ondernemers met duurzame ambities. In de podcast serie deelt ze verhalen van krachtige, maar minder bekende ondernemers, die bezig zijn met hun duurzame ontwikkeling en maatschappelijke waardecreatie. Deze ondernemers verdienen een podium. Tegelijkertijd zetten ze anderen met hun verhaal aan tot duurzaam denken en actie. De uitgangspunten voor de podcast zijn: informatief (probleem, oplossing, succes), persoonlijk en luchtig. Elise interviewt elke twee weken een ondernemer die in de schijnwerpers mag staan.

Annemiek Pelle

Annemiek Pelle

Marketing en Communicatie

088 2531035 | apelle@alfa.nl


Meer over Annemiek