Wat leveren zonnepanelen u op aan btw en energiebelasting?

3 augustus 2016 | Door:  Jasper Gorter

Wat levert investeren in zonnepanelen op de (eigen) woning fiscaal eigenlijk op? Vaak vragen zzp’ers zich dat af. Het kan inderdaad fiscaal voordelig zijn, maar het is niet vanzelfsprekend. In dit artikel leg ik de gevolgen uit voor de btw en energiebelasting.

Terugvragen btw over de investering

Investeert u als zzp’er in zonnepanelen op uw woning en levert u regelmatig en tegen vergoeding stroom aan het net (en dat is eigenlijk altijd het geval)? Dan kunt u de btw van de investering in de zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst. Bij velen is dat bekend en er wordt ook veel gebruik van gemaakt.

Jaarlijkse btw-afdracht

Wat minder bekend is, is dat er dan ook jaarlijks btw moet worden afgedragen aan de Belastingdienst vanwege de levering aan het net. De Belastingdienst staat in de praktijk toe dat er voor de jaarlijkse afdracht wordt aangesloten bij een forfait, gebaseerd op het opwekvermogen in Wattpiek per jaar. Bij een opwekvermogen in Wattpiek van 2.750 moet u bijvoorbeeld elk jaar € 60 afdragen.

Kleine ondernemersregeling

Particulieren kunnen hierbij gebruikmaken van de kleine-ondernemersregeling.
Tot € 1.345 aan af te dragen btw op jaarbasis hoeft u niets af te dragen. De € 60 blijft hieronder. Een particulier hoeft dus uiteindelijk niets af te dragen, net zoals van btw vrijgestelde ondernemers zoals huisartsen.

Als zzp’er bent u echter al ondernemer voor de btw. Vermoedelijk draagt u al elk kwartaal btw af en is dat bedrag op jaarbasis meer dan € 1.345. U kunt daarom géén gebruikmaken van de voordelen van de kleine-ondernemersregeling en u moet wél elk jaar het forfait afdragen. Het is daarom de grote vraag of het voordelig is om de btw van de investering in zonnepanelen terug te vragen. U kunt er waarschijnlijk beter voor kiezen dat niet te doen: dan bent u ook niet het jaarlijkse forfait verschuldigd.

Oplossing

Het bovenstaande klinkt niet zo positief, maar er is een oplossing voor. Zo kunt u bijvoorbeeld met uw partner afspreken dat hij of zij investeert in zonnepanelen, door de energienota en factuur van de zonnepanelen op naam van de partner te zetten. Als uw partner geen btw-ondernemer is en jaarlijks niets afdraagt, kan hij of zij wel gebruikmaken van de kleine-ondernemersregeling. Het jaarlijkse forfait hoeft enkel in het jaar van investeren te worden afgedragen. Op verzoek hoeft uw partner vanaf het volgende kalenderjaar zelfs geen aangifte btw meer te doen.

Voordeel energiebelasting

Als u investeert in zonnepanelen is het een groot voordeel dat u mag salderen. Salderen is het verrekenen van aan het net geleverde, zelf opgewekte stroom met de over diezelfde aansluiting van de energieleverancier afgenomen stroom. Daardoor betaalt u slechts energiebelasting over de per saldo nog afgenomen stroom van de energieleverancier. Dat scheelt u ruim 10 cent aan energiebelasting en opslag duurzame energie per opgewekte kWh aan energie. Daardoor loopt dit voordeel al gauw op tot enkele honderden euro’s op jaarbasis.

Heeft u vragen, neem dan contact op met uw BTW-adviseur van Alfa. Met meer dan 30 vestigingen is Alfa overal dichtbij.

Jasper Gorter

Jasper Gorter

Hoofd vaktechniek fiscaal/juridisch

088 2531011 | jgorter@alfa.nl


Meer over Jasper