Banner

Voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2019 te hoog?

4 februari 2019 | Door:  Jasper Gorter

Heb je in 2017 vanuit je B.V. dividend uitgekeerd naar jezelf? Houdt er dan rekening mee dat de Belastingdienst je een voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2019 oplegt, omdat de Belastingdienst er vanuit gaat dat je in 2019 weer een dividenduitkering ontvangt. Er is echter in de voorlopige aanslag geen rekening gehouden met 15% dividendbelasting, waardoor deze vermoedelijk te hoog is.

Voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2019

De Belastingdienst is massaal overgegaan op het opleggen van voorlopige aanslagen inkomstenbelasting 2019 op basis van de ingediende aangifte over 2017. Deze voorlopige aanslag 2019 moet in maandelijkse termijnen worden voldaan. De Belastingdienst doet dit onder andere omdat bij het tijdig opleggen van voorlopige aanslagen de kans op wanbetaling kleiner wordt.

Moest je naar aanleiding van de aangifte 2017 inkomstenbelasting bijbetalen, dan is de kans groot dat je recent een voorlopige aanslag 2019 hebt gehad.

Ingehouden dividendbelasting

Heb je in 2017 een dividenduitkering gekregen vanuit een B.V. waarin je een (groter dan) 5% aandelenbelang hebt? Dan is de Belastingdienst voor je voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2019 er vermoedelijk vanuit gegaan dat je in 2019 weer een dividenduitkering doet en berekent daar 25% inkomstenbelasting over. Dit leidt meestal tot een fors te betalen bedrag in deze aanslag.

Bij een dividenduitkering vanuit je B.V. moet je B.V. echter 15% dividendbelasting inhouden en afdragen, die je vervolgens in je aangifte inkomstenbelasting mag verrekenen met de 25% te betalen inkomstenbelasting over de dividenduitkering. Per saldo is feitelijk dus maar 10% extra inkomstenbelasting verschuldigd.

De Belastingdienst heeft in de voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2019 echter geen rekening gehouden met deze 15% dividendbelasting. Dat betekent dat de voorlopige aanslag 2019 vermoedelijk te hoog is.

Wat kun je doen?

Op zichzelf leidt de voorlopige aanslag slechts tot een voorschotbetaling, die verrekenbaar is bij de aanslag inkomstenbelasting 2019. Vind je het echter een probleem om een te groot voorschot te betalen, dan kun je de Belastingdienst vragen om herziening van de voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2019. Natuurlijk kunnen wij dat ook voor je verzorgen. Met meer dan 30 vestigingen is Alfa overal dichtbij. 

Jasper Gorter

Jasper Gorter

Hoofd vaktechniek fiscaal/juridisch

088 2531011 | jgorter@alfa.nl


Meer over Jasper