Banner

Vooraf ingevulde aangifte (VIA) machtiging 2020

5 januari 2021 | Door:  Sabine Rozeboom

Alfa vraagt in januari 2021 voor jou de VIA machtiging 2020 bij de Belastingdienst aan. Je ontvangt op korte termijn een brief van de Belastingdienst. Hierin staat hoe je ons kunt machtigen tot het gebruik van de gegevens uit de VIA. Het is belangrijk dat je zelf deze machtiging activeert. Lees meer in dit artikel over wat de VIA machtiging is, hoe je deze activeert en wat wij met deze machtiging doen. 

Wat is de VIA machtiging 2020? 

De VIA machtiging gaat over je vooraf ingevulde aangifte inkomstenbelasting 2020. Diverse instanties zijn verplicht om gegevens bij de Belastingdienst aan te leveren. Deze gegevens vult de Belastingdienst alvast in je aangifte inkomstenbelasting in.  

Door Alfa te machtigen, kunnen wij van deze gegevens gebruik maken. Dat is belangrijk om een juiste aangifte inkomstenbelasting 2020 voor je in te dienen. We verkleinen de kans dat de Belastingdienst achteraf vragen over de aangifte stelt of een correctie voorstelt. Daarnaast ben je in een later stadium minder tijd kwijt met het verzamelen en aanleveren van de juiste informatie. Het activeren van de VIA machtiging levert dus een win-win situatie op.  

Om Alfa te machtigen tot het gebruik van de vooraf ingevulde gegevens in je aangifte inkomstenbelasting 2020, moet je Alfa actief machtigen.   

Let op! Voor het opstellen van een juiste aangifte inkomstenbelasting 2020 is het belangrijk dat je de machtiging zelf activeert op https://www.alfa.nl/via! 

Hoe activeer ik de VIA machtiging 2020?  

De VIA machtiging vragen we voor jou in januari 2021 bij de Belastingdienst aan. De Belastingdienst stuurt je vervolgens een brief met het formulier 'Registratie machtiging intermediair goedkeuren'.  

In deze brief geeft de Belastingdienst algemene informatie over de VIA machtiging en wordt uitgelegd hoe de machtiging geactiveerd kan worden. Let op:  anders dan bij sommige andere machtigingen, moet je daarvoor zelf actie ondernemen.  

Het activeren van de machtiging gaat heel gemakkelijk via https://www.alfa.nl/via, door het invullen van wat gegevens en de machtigingscode die je van de Belastingdienst gekregen hebt. Aanvullend sturen we je nog een mailbericht hoe dit precies werkt. 

Activeer op tijd na ontvangst brief Belastingdienst! 

Het kan even duren voordat je de brief ontvangt van de Belastingdienst. Zodra je de brief hebt ontvangen vragen wij je deze direct te activeren zodat de machtiging binnen de door de Belastingdienst gestelde termijn geactiveerd is.     

Vragen? Neem contact met ons op  

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met de Alfa vestiging waar je klant bent. Wij helpen je graag verder.  

Sabine Rozeboom

Sabine Rozeboom

Fiscaal adviseur

088 2531663 | srozeboom@alfa.nl


Meer over Sabine