Banner

Verruiming Borgstellingskrediet Landbouw, iets voor jou?

15 januari 2020 | Door:  Jochem Lekkerkerker

Als startende landbouwer kan het voorkomen dat er onvoldoende zekerheden zijn voor een bank of andere financier om een lening te verstrekken. Dan is er de mogelijkheid om aanspraak te maken op het Borgstellingskrediet voor de Landbouw (BL). Met dit krediet kun je vaak toch je plannen financieren. De overheid staat dan voor een groot gedeelte borg voor je lening bij de kredietverstrekker.

Extra mogelijkheden binnen het BL

Per 1 januari 2020 zijn de voorwaarden binnen het Borgstellingkrediet voor de Landbouw verruimd (BL Plus). Voorheen kon je alleen aanspraak maken op het BL bij bedrijfsovernames door middel van een vermogenversterkend krediet. Nu kun je als landbouwer ook van de regeling gebruikmaken als je een verduurzamingsslag wil doorvoeren op je bedrijf. Hiervoor hoef je niet per se een startende landbouwer te zijn. Aanspraak op de extra mogelijkheid kan nu ook worden gemaakt binnen drie jaar nadat je een bedrijf hebt overgenomen. 

De verruiming binnen de regeling geldt voor duurzame investeringen zoals een Maatlatstal of een Groen Label Kas en voor landbouwinnovaties. Ook voor de omschakeling naar biologisch is er de mogelijkheid om gebruik te maken van het borgstellingsfonds.

Meedoen als landbouwer?

Je kunt niet zelf een aanvraag doen voor het BL. Dit doet je bank of andere financier voor je, nadat je een lening hebt aangevraagd. De bank of financier bepaalt of het mogelijk is om het BL te gebruiken.

Heb je een plan?

Heb je een plan met een duurzaam karakter en ben je naast het Borgstellingsfonds Landbouw ook benieuwd naar overige subsidie- of fiscale mogelijkheden? Neem contact op met een van de bedrijfskundig adviseurs van het Alfa kantoor bij jou in de buurt.

Jochem Lekkerkerker

Jochem Lekkerkerker

Bedrijfskundig adviseur

088 2532929 | jlekkerkerker@alfa.nl


Meer over Jochem