Banner

Vergeet niet vóór 1 oktober buitenlandse btw terug te vragen

16 augustus 2022 | Door:  Harm-Jan de Boer

Als je als ondernemer btw hebt betaald in andere EU-landen dan kan je deze btw terugvragen via een verzoek bij de Belastingdienst. Vaak zal het gaan om brandstof- of overnachtingskosten. Als het gaat om kosten die al in 2021 zijn gemaakt, dan moet het verzoek vóór 1 oktober 2022 zijn ingediend. Wacht met terugvragen niet tot de laatste dag! Dan is het juist extra druk en loop je het risico dat je het verzoek niet geacht wordt tijdig te hebben gedaan.

Voorwaarde voor teruggaaf buitenlandse btw

Buitenlandse btw kun je niet in je Nederlandse btw-aangifte terugvragen. Deze btw kun je echter wel terugvragen via een afzonderlijk verzoek en als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

Uiterlijk 30 september indienen

Om de btw over 2021 terug te krijgen, moet je uiterlijk 30 september 2022 een verzoek tot teruggaaf indienen bij de Nederlandse Belastingdienst via het portaal ‘Teruggaaf van btw uit andere EU-landen’. De Belastingdienst stuurt het verzoek dan door naar de belastingdienst in het EU-land waar je de btw terugvraagt.

Wacht niet tot 30 september!

Als je op 30 september nog even snel je teruggaafverzoek doet, dan kan het heel goed zijn dat het portaal overbelast is. Je bent niet de enige die het op het laatste moment aan laat komen. Als het verzoek na 30 september bij de Belastingdienst binnenkomt, dan zal het niet in behandeling worden genomen. De teruggaaf blijft achterwege. Om dit te voorkomen raden wij aan om het verzoek zo snel mogelijk te doen. Hierdoor komen de aanvragen gespreid binnen en kan de Belastingdienst deze op tijd doorzetten.

Meer info over het terugvragen van de buitenlandse btw

Wil je meer weten over deze teruggaafmogelijkheid, neem dan contact op met je klantbeheerder van Alfa. Ben je nog geen klant, maar heb je interesse? Neem dan gerust contact op met onze btw-specialist, Harm Jan de Boer via telefoon 088 253 1010 of email hdeboer@alfa.nl. Ook voor andere vragen helpen we je graag!

Harm-Jan de Boer

Harm-Jan de Boer

Btw specialist

088 2531000 | hdeboer@alfa.nl


Meer over Harm-Jan