Als btw-adviseur en voorzitter van de btw-kennisgroep, ben ik binnen Alfa aanspreekpunt voor alles wat met de btw heeft te maken. Zo ben ik vanuit ons hoofdkantoor in Wageningen verantwoordelijk voor zowel de interne als externe communicatie als zich belangrijke ontwikkelingen op mijn vakgebied plaatsvinden. Af en toe kan dat zelfs aanleiding zijn voor een projectmatige aanpak. Maar de meeste tijd besteed ik aan het adviseren van onze klanten. Dat kan soms ook door collega’s op onze vestigingen te ondersteunen.

Het mooie van mijn werk is dat btw-advisering op een zeer breed terrein plaatsvindt. De ene keer is dat op het gebied van internationaal goederenverkeer, de andere keer gaat het om vastgoedtransacties. Maar ook non-profit organisaties vragen mijn aandacht. Eigenlijk lopen al onze klanten wel eens tegen één of meerder btw-kwesties aan. Kortom, ik probeer er voor te zorgen dat ik niks mis als het gaat om de btw.

Naast de btw heb ik (gelukkig) ook andere interesses. Sport is daar wel de belangrijkste van. Kennelijk zoek ik het daar ook in de breedte. Het gaat van wielrennen tot golf. Enigszins in het verlengde daarvan ben ik ook bestuurslid van een sportstichting die het beheer voert over meerdere sportparken. Helemaal toevallig is die bestuursfunctie niet gezien mijn btw-achtergrond. Als ik helemaal niets te doen heb, kijk ik het liefst thuis in Ede samen met mijn vrouw en/of kinderen naar een willekeurige spannende Scandinavische crimi (Netflix-addict).”


Recente artikelen van Harm-Jan

Houd rekening met nieuwe btw-regels voor leveringen naar het buitenland (e-commerce)

Houd rekening met nieuwe btw-regels voor leveringen naar het buitenland (e-commerce)

20 januari 2021

Per 1 juli 2021 gaan de nieuwe btw-regels in op het gebied van e-commerce, waaronder grensoverschrijdende leveringen aan particulieren in andere lidstaten.

Terugkijken webinar: Brexit - fiscale en juridische gevolgen op een rijtje

Terugkijken webinar: Brexit - fiscale en juridische gevolgen op een rijtje

19 januari 2021

Op 14 januari organiseerde Alfa het webinar 'Brexit: fiscale en juridische gevolgen op een rijtje'. Heb je het webinar gemist en/of wil je het nogmaals terugkijken? Bekijk de opname.

Tips voor de btw

Tips voor de btw

9 november 2020

Door de btw-regels goed in acht te nemen kan soms ‘makkelijk’ geld worden verdiend. Maar het kan je ook behoeden voor onverwachte naheffingen met daar bovenop misschien wel boetes.

Verhoging lage btw-tarief per 1 januari 2019: kom klanten tegemoet die al dit jaar willen betalen!

Verhoging lage btw-tarief per 1 januari 2019: kom klanten tegemoet die al dit jaar willen betalen!

13 november 2018

Het zal je niet zijn ontgaan, vanaf 1 januari 2019 gaat het lage btw-tarief van 6% naar 9%. Denk bijvoorbeeld aan de boodschappen in de supermarkt, de sportlessen, de kosten bij de fietsenmaker, het repareren van de schoenen bij de schoenenmaker en het laten knippen bij de kapper. Vanaf 1 januari 2019 zal dit allemaal duurder worden.

Verlaagd btw-tarief in 2019 van 6% naar 9%

Verlaagd btw-tarief in 2019 van 6% naar 9%

24 augustus 2018

Het kabinet wil het lage btw-tarief verhogen van 6% naar 9%. Dat is nodig om de verlaging van de tarieven in de inkomstenbelasting te dekken. De verhoging zal zeer waarschijnlijk op Prinsjesdag worden gepresenteerd. Als de Tweede en de Eerste Kamer ermee instemmen, is de verhoging per 1 januari 2019 een feit. In dit nieuwsbericht een aantal gevolgen van de verhoging op een rijtje.