Banner

Uitstel van betaling gemeentebelastingen apart aanvragen

2 april 2020 | Door:  Arne de Beer

Ben je als ondernemer getroffen door de coronacrisis, dan kan je bijzonder uitstel van betaling van belastingaanslagen bij de Belastingdienst (laten) aanvragen. Je krijgt dit uitstel zonder verdere formaliteiten voor de eerste drie maanden. Heb je daarna langer uitstel nodig, dan worden er bewijsstukken gevraagd. Maar wat kan je doen als je een belastingaanslag van je gemeente of waterschap hebt liggen die je niet kan betalen?  

Onlangs hebben de gemeenten onder anderen de aanslagen gemeentelijke onroerendezaakbelastingen opgelegd. Een aantal gemeenten werkt inmiddels mee aan uitstel van betaling. Je kan als ondernemer bij je gemeente bijzonder uitstel van betaling aanvragen voor aanslagen lokale belastingen die je niet op tijd kan betalen. Het beleid verschilt per gemeente, maar in het algemeen is uitstel tot en met 31 augustus 2020 mogelijk. Ga hiervoor naar de website van je gemeente om te zien wat hierover is besloten. Hetzelfde geldt voor aanslagen waterschapsbelasting, de mogelijkheid van aanvragen van uitstel van betaling vind je op de website van het waterschap. Je kan de gemeente of het waterschap zelf een verzoek sturen, maar je kan ook aan ons vragen om dit voor je te doen.

Veel gemeenten volgen de invorderingsrente van de Belastingdienst. Die is verlaagd van 4% naar bijna 0% (namelijk: 0,01%). De rente hoeft dan voor jou geen hindernis te zijn om het uitstel aan te vragen. 

Gemeenten en waterschappen die samenwerken in GBLT

Een aantal gemeenten en waterschappen in (met name) het Oosten van ons land hebben het opleggen van belastingaanslagen uitbesteed aan het GBLT. Uitstel aanvragen werkt daar met een formulier. Om betalingsproblemen te voorkomen legt GBLT de aanslagen voor de gemeentelijke precariobelasting, reclamebelasting en toeristenbelasting 2020 voorlopig nog niet op.  

Arne de Beer

Arne de Beer

Senior belastingadviseur vaktechniek

088 2531000 | adebeer@alfa.nl


Meer over Arne