Banner

Tijdelijke regeling vrijstelling voor werkvergunning vluchtelingen uit Oekraïne

4 april 2022 | Door:  Patricia ter Haar

Door de oorlog in Oekraïne zijn op dit moment circa drie miljoen mensen op de vlucht. De meesten verblijven in de buurlanden, maar er zijn op dit moment al meer dan 20.000 mensen in Nederland. Op grond van de Richtlijn Tijdelijke Bescherming van de Europese Unie hebben zij in Nederland recht op opvang, medische zorg en onderwijs voor minderjarige kinderen. Gemeenten worden, op grond van noodrecht, verantwoordelijk voor de opvang.

Wie betreft het?

Het gaat in eerste instantie om mensen met de Oekraïense nationaliteit die ná 26 november 2021 uit Oekraïne zijn gereisd. Daarnaast geldt de regeling voor mensen die vóór 27 november 2021 uit Oekraïne zijn gereisd en toen al een verblijfsvergunning hadden of asiel hadden aangevraagd.

Daarnaast kan de regeling ook gelden voor de navolgende personen:

Wat zijn de verplichtingen?

Personen die onder de regeling vallen, moeten zich bij de gemeente laten inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP). Zij geven hun persoonsgegevens én het tijdelijke adres door. Hoe de inschrijving gaat kan per gemeente verschillen. Bij inschrijving zal door de gemeente een BSN-nummer worden uitgereikt.

Daarnaast worden de gegevens aan de IND verstrekt die deze gegevens vervolgens zal gebruiken om de verblijfsvergunning te regelen. Zij krijgen dan een document waaruit blijkt dat ze verblijven op grond van de Richtlijn. Hierin staat ook dat zij mogen werken.

Als gezinslid worden aangemerkt; partners (getrouwd of ongetrouwd) met een duurzame relatie waarbij zij aantoonbaar al zes maanden hebben samengewoond of samen een kind hebben, kinderen jonger dan 18 jaar die niet getrouwd zijn en familieleden die met het gezin samenwoonden en daar (grotendeels) afhankelijk van waren. Bij het inschrijven dient in ieder geval een paspoort of identiteitsbewijs of een Oekraïense verblijfsvergunning (geldig op 23 februari 2022) te worden overlegd.

Wat als er geen identiteitsdocumenten meer zijn?

Zonder geldige documenten kan de gemeente niet overgaan tot inschrijving in het BRP. De Oekraïense vluchteling kan zich wel zelf melden bij de Oekraïense ambassade in Den Haag die kan controleren of hij/zij de Oekraïense nationaliteit heeft. Als dit het geval is, zal een bewijs met foto worden afgegeven. Dit bewijs kan vervolgens door de gemeente worden gebruikt voor de inschrijving.

Werken in Nederland

Op grond van de Richtlijn hebben de Oekraïense vluchtelingen ook toegang tot de arbeidsmarkt. Voor Oekraïense vluchtelingen geldt vanaf 1 april 2022 tijdelijk een vrijstelling voor het hebben van een TWV als zij een arbeidsovereenkomst hebben.

De werkgever meldt via een formulier dat de vluchteling bij hem aan het werk gaat. Hierbij moet onder meer de duur en omvang van het dienstverband, de functie en het loon worden vermeld. De melding dient twee dagen voordat de vluchteling aan het werk gaat plaats te vinden. Voor werknemers uit Oekraïne die op of na 4 maart 2022 al zijn gestart met werken, kan tot 15 april 2022 alsnog een melding worden gedaan.

Nog niet elke vluchteling heeft een document van de IND. Daarom geldt tot en met
30 mei 2022 een vrijstelling voor alle Oekraïners als zij hun nationaliteit kunnen aantonen met een document. Ook deze vluchtelingen kunnen dus al aan het werk in Nederland.

Wat kan Alfa voor je doen?

Heb je vragen over dit onderwerp? Neem dan contact op met een van onze personeelsadviseurs. Hij of zij bespreekt graag met jou wat in jouw situatie moet gebeuren.

Patricia ter Haar

Patricia ter Haar

Medewerker Vaktechniek

088 2531522 | pterhaar@alfa.nl


Meer over Patricia