Banner

Stephan de Groot van Alfa Consultants in de race voor overnameadviseur van het jaar

24 november 2022 | Door:  Annemiek Pelle

Hij was eerder dit jaar al twaalf en een half jaar in dienst van Alfa. En met een béétje geluk heeft Stephan de Groot in 2022 nog iets te vieren. Al is ‘geluk’ in dit verband niet het goede woord: mocht hij het op woensdag 7 december tot ‘overnameadviseur van het jaar’ schoppen, dan heeft Stephan die titel zelf verdiend. De accountant van huis uit, begonnen bij Alfa Accountants en Adviseurs in Aalsmeer, heeft zich in no-time ontwikkeld tot steunpilaar in het team van Alfa Consultants. Ook is Stephan lid van onze OR.

De verkiezing van de overnameadviseur van het jaar is een initiatief van Brookz, het platform voor overnames in Nederland. Ook Alfa Consultants is erbij aangesloten. Tijdens het Fusie & Overname Congres in Houten op 7 december wordt bekend welke adviseur een jaar lang met de titel mag pronken. De stemmen van de vakgenoten tellen voor vijftig procent mee. Daarnaast mag ‘iedereen’ meedoen aan de publieke stemronde.

Geen standaard achtergrond

Met pas drie jaar echte overname-ervaring op zijn cv is de nominatie van Stephan de Groot een bijzonderheid. Temeer omdat de keus voor fusies en overnames nooit een vooropgezet plan is geweest. Hij begon in de Aalsmeerse vestiging als accountant, na eerder al stagiair te zijn geweest. “Nee, ik heb geen standaard achtergrond in overnames. In mijn klantenportefeuille in Aalsmeer heb ik een paar keer leuk samengewerkt met Alfa Consultants. En van het één kwam het ander.”

Bedrijf en branche eigen maken

De uitdaging voor een overnameadviseur? Stephan: “Je moet je heel snel een bedrijf en een branche eigen maken. Ieder bedrijf, iedere branche heeft zijn eigen uitdagingen. Die specifieke punten moet je opzuigen. Dat vind ik nog altijd het leukste.” Wat maakt hem tot - laten we het hopen - overnameadviseur van het jaar? “Je moet een helikopterview hebben. Het hele speelveld kunnen overzien. Snel in scenario’s kunnen denken. Een deal loopt altijd anders dan je verwacht. Dan moet je met een creatieve oplossing komen, zonder het belang van je eigen klant uit het oog te verliezen. Je moet kunnen inschatten welk voorstel de eindstreep kan halen en welk niet.”

‘Andere kant moet ook scoren’

Een overnameadviseur is er niet om de partij aan de andere kant van de onderhandelingstafel het leven zuur te maken. “Integendeel. Je moet zorgen dat iedereen blij is met de deal, maar je eigen klant het meest”, lacht hij. “De overnameadviseur aan de andere kant van de tafel moet ook kunnen scoren. Die moet je in zijn waarde laten. Je moet rekening houden met de emoties, aan beide kanten”, zegt Stephan, actief in de gehele portefeuille van Alfa Consultants (‘maar werken voor de doeners, zoals de installateurs, de bouwers en de transporteurs is het leukst’).

Eén ding is zeker: een eventuele titel zal Stephan zeker niet alleen maar voor zichzelf claimen. “Het zou een mooie erkenning zijn voor ons hele team bij Alfa Consultants. We zetten stappen, we maken een flinke ontwikkeling door. Daar ben ik misschien wel het uithangbord van, maar het zou wel een prijs voor ons allen zijn.”

Goed verbinding maken

Frank van Ee, directeur van Alfa Consultants, geeft zijn collega een grote kans. “Stephan is ongelooflijk enthousiast. Hij weet heel goed verbinding te maken met zijn klanten. Hij is heel gedreven. Hij gaat tot het gaatje voor zijn klanten. Een overnameadviseur die altijd voor de win-win gaat. En lijken dingen niet te lukken, dan weet Stephan meestal toch wel iets creatiefs te bedenken.”

Stem mee! De helft van de publieksstemmen bepaalt straks wie er met de titel overnameadviseur van het jaar vandoor gaat. Gun je het Stephan (en Alfa Consultants)? Dan kun je hier je stem uitbrengen.

Breng nu je stem uit!

Annemiek Pelle

Annemiek Pelle

Marketing en Communicatie

088 2531035 | apelle@alfa.nl


Meer over Annemiek