Banner

Quarantaine en essentiële bedrijfsprocessen

27 januari 2022 | Door:  Patricia ter Haar

Op 25 januari 2022 is er een persconferentie geweest van het kabinet waarin versoepelingen van de coronamaatregelen zijn aangekondigd. Een van de versoepelingen is dat werknemers die in een essentieel bedrijfsproces werkzaam zijn, en geen klachten hebben, vanaf 26 januari 2022 niet meer in quarantaine hoeven na contact met een positief getest persoon.

Wat zijn de voorwaarden?

Er is sprake van een werknemer in een essentieel bedrijfsproces als de bedrijfsvoering zonder deze werknemer ernstig wordt belemmerd. Welke werknemers dat zijn, moet de werkgever overleggen met de OR of de personeelsvertegenwoordiging (of indien die er niet is de personeelsvergadering). Daarnaast geldt nog wel dat de werknemer die het betreft, zelf de keuze heeft om toch in quarantaine te gaan en niet naar het werk te komen. En er mag geen sprake zijn van een testplicht.

Het is verstandig om bij het aanwijzen van essentiële bedrijfsprocessen ook de bedrijfsarts of arbodienst advies te vragen, omdat het aanwijzen van essentiële bedrijfsprocessen niet mag leiden tot een toename van besmettingsrisico’s op de werkvloer.

Wil je meer informatie?

Kijk dan op de site van de Rijksoverheid of neem contact op met je adviseur bij Alfa! Deze kan dan samen met jou de situatie in jouw organisatie beoordelen.

Patricia ter Haar

Patricia ter Haar

Medewerker Vaktechniek

088 2531522 | pterhaar@alfa.nl


Meer over Patricia