Banner

Met je werknemers in gesprek

31 maart 2023 | Door:  Edwin Timmermans

Volgens het NIBUD heeft 42 procent van de huishoudens in het afgelopen jaar te maken gehad met betalingsproblemen. Grote kans dus dat minimaal één van jouw medewerkers tot deze groep behoort. Daarnaast is de arbeidsmarkt dusdanig krap dat werknemers veel sneller switchen als ze het niet meer helemaal naar hun zin hebben. Al met al genoeg reden om eens met je werknemer in gesprek te gaan.

Klusje voor de werkgever?

Bij geldproblemen merk je vaak al wel al iets in het gedrag van je werknemer. Vaker willen overwerken, meer kort ziekteverzuim en het vragen van een voorschot zijn veel voorkomende signalen. Soms is er zelfs al sprake van een bezoek van een deurwaarder. In onze eerdere publicatie over dit onderwerp hebben we hier al eens aandacht aan besteed.

Of dan heb je een eindelijk een goed functionerende werknemer gevonden. Hoe zorg je er dan voor dat deze toch niet een andere werkgever kiest, omdat hij of zij het bijvoorbeeld lastig vindt om werk en privé te combineren.

Of je hebt juist een wat oudere werknemer die al lang bij jouw bedrijf werkt en die je helemaal niet kwijt wilt, maar waarvan je merkt dat hij het fulltime werken toch zwaar begint te vinden. Allemaal zaken die je als werkgever eigenlijk bespreekbaar wilt maken met je werknemer. Helaas vinden de meeste werkgevers het lastig om met werknemers in gesprek te gaan over wat zij noemen ‘privé zaken’.

Alfa kan je hierbij behulpzaam zijn

Onze personeelsadviseurs kunnen deze lastige taak van je overnemen. Zij beschikken over een HR-achtergrond en zijn daarom juist in staat met jouw werknemer in gesprek te gaan zonder dat zij de werkgeverskant uit het oog verliezen.

Wat levert het je op?

Jouw medewerkers de helpende hand bieden bij betalingsproblemen kan zorgen voor minder stress en concentratieproblemen bij jouw werknemer. Ook het zoeken naar oplossingen om jouw werknemer een betere balans te geven tussen werk en privé en het gevoel te geven dat hij gehoord wordt, kan leiden tot minder verzuim in de toekomst, een grotere werknemerstevredenheid, een betere binding met je werknemers en minder verloop. Allemaal zaken die invloed hebben op de arbeidsproductiviteit en uiteindelijk ook op de kosten van jouw personeel.

Vragen?

Heb je vragen over onze oplossing voor werknemersgesprekken? Neem dan gerust contact op met één van onze personeelsadviseurs. Een afspraak is zó gemaakt.

Edwin Timmermans

Edwin Timmermans

Senior Personeelsadviseur

088 2532518 | etimmermans@alfa.nl


Meer over Edwin